Manifest voor betekenisvolle waarde

betekenisvolle waarde

Het creëren van betekenisvolle waarde tussen mensen en bedrijven boeit me al meer dan 30 jaar. Het concept waarde is groots en veelomvattend en wordt zelden goed begrepen.

Tegelijkertijd denk ik dat onze wereld zich evenwichtiger zou ontwikkelen als we elkaar waardevol, met betekenisvolle waarde, zouden bedienen. Maar de laatste tijd realiseer ik me dat elkaar waardevol bedienen eigenlijk erg eenvoudig zou moeten zijn.

Niet alleen eenvoudig, maar ook te bevatten en te beschrijven in vier stappen:

 1. Kies en bedien je meest waardevolle klanten – de kernklanten.
  Dit zijn die klanten die jouw propositie het meest waarschijnlijk kopen in die hoeveelheid die het meest rendabel is. In de praktijk zijn dat klanten die je propositie nodig hebben en die naar waarde kunnen inschatten (en betalen!) én waarmee een klik is. Bijna altijd zijn dit de klanten waarvoor het hartstikke leuk is om mee te werken.
 2. Doe wat het meeste waarde toevoegt – waar je goed in bent, wat je leuk vindt.
  Dat waar je bedrijf uitstekend, excellent en briljant is is ook gelijk wat je het meest moeiteloos levert en wat leuk is om te doen.
 3. Focus je op 1 en 2 en ontdoe je van al het andere.
  Dit is de lastigste stap. Het is zo verleidelijk om afgeleid te worden. Maar echt: ontdoe je van alles wat je afleidt of af kan leiden van waarde leveren aan die klanten die dat nodig hebben en die daarvoor willen betalen.
 4. Deel met de community.
  De meest vage stap maar niet minder belangrijk. Dit is waarom je het doet. Waarom wil je je bedrijf laten groeien? Alleen om er zelf beter van te worden? Of is er meer? Wil je de welvaart die je creëert met je bedrijf delen met je medewerkers? Met klanten, met leveranciers? Met je gezin? Met de ‘maatschappij’? Hoe vorm jij de welvaart die je bedrijf creëert om naar welzijn voor zoveel mogelijk mensen?

Zoals gezegd: eenvoudig te beschrijven. Maar erg lastig om te leven.

Wat denk je: zou het leveren van betekenisvolle waarde echt zo eenvoudig zijn, of zie ik iets over het hoofd?

ScaleUp Company