Lichter ondernemen in 2022

The Art of Less Doing.
Simplify: How the Best Businesses in the World Succeed.
Radical Focus.

Zomaar een greep uit boeken die razend populair zijn. Allemaal gericht op het versimpelen van je business(strategie).

Een simpele business, dat klinkt voor enkele ondernemers negatief (want hun producten zijn allesbehalve simpel!). Echter, voor de meeste ondernemers klinkt een simpele business als een onbereikbaar walhalla.

Wat wij zien bij onze scaleup klanten, is dat de best presterende scaleups de kunst van simpelheid verstaan. Zij weten met zo min mogelijk producten, processen, beslissingen toch snel en gezond te groeien. En dit is logisch, want een complexe business houdt groeisnelheid tegen.

Jij als scaleup ondernemer kent ook de kracht van simpel boven complex

Je weet dat wanneer jij processen (onbewust) complex hebt gemaakt in je bedrijf, dat je veel te veel beslissingen moet maken. In ieder project komen er medewerkers naar je toe, om je input te vragen. Dit is (o.a.) het resultaat van het niet versimpelen van jouw business.

Dit ga jij in 2022 anders aanpakken. In 2022 ga jij je bedrijf lichter maken. Je gaat snijden in je bedrijf, zodat je minder beslissingen hoeft te maken en meer tijd hebt voor werk waarin jij je hoogste waarde kunt leveren.

We dagen je daarom uit om een ‘to don’t list’ (dank aan Warren Buffet voor deze term) te maken op de volgende 4 thema’s:

1. Minder producten. Iedere scaleup ondernemer wil graag de sweet spot vinden qua productaanbod. Dat je focus hebt, maar toch niet te vaak nee verkoopt aan klanten. En dat je op elk product de juiste marge pakt. Onze tip: probeer de labor efficiency ratio (LER) per productcategorie te vinden, en kijk welke producten te veel arbeidstijd vragen, en te weinig resultaat genereren. Bespreek met je MT of je deze producten kunt stopzetten en de focus kunt verleggen naar je belangrijkste resultaatproducten.

2. Minder klanten. Nee, niet minder klanten qua verkoop, maar minder klantcategorieën. Maak een 80/20 lijst van je klanten en bepaal welke klantcategorie je a) de meeste hoofdpijn geeft en b) het minste resultaat levert. Is er een klantcategorie die zowel hoofdpijn geeft als een slecht resultaat? Bespreek met je MT of je al je sales en marketing activiteiten hiervoor stop kunt zetten en de focus kunt verleggen naar je meest ideale klanten.

3. Minder processen. Ergens in jouw operatie is er veel gedoe. Het loopt niet soepel. Het antwoord hierop is: versimpel (of verwijder) dit proces. Zorg ervoor dat er minder stappen uit te voeren zijn in plaats van meer. Maak hier een experiment van: daag je mensen uit om met de meest simpele variant te komen van je operationele processen, waarbij je toch de maximale klantwaarde levert. Je medewerkers zullen dit een geweldige opdracht vinden, én een verademing wanneer ze het uitvoeren.

Tip: implementeer een eigen versie van ‘mystery visits’, waarbij je checkt of je medewerkers de versimpelde processen volgen. Beloon de personen die dit oppakken.

4. Minder ongewenst gedrag. Wat als je ook een to don’t lijst maakt voor je bedrijfscultuur? Maak met je MT een lijst van gedragingen die jullie cultuur minder prettig maakt, en ook je bedrijfsgroei in de weg staat. Denk eens aan simpele zaken als te laat komen, te veel beloven en niet nakomen, bemoeien met elkaars processen, elkaar niet aanspreken op gedrag, etc. Belangrijk: start eerst met een to don’t lijst voor je eigen MT. Gedrag ‘van boven’ wordt 1 op 1 gekopieerd door de medewerkers.

Heb jij je bedrijf simpeler gemaakt, op één van bovenstaande thema’s? Wil je dit met ons delen? Heel graag.


Verwacht je snelle groei maar wens je meer structuur een schaalbaarheid?
Start met je MT met het implementeren van de Scaling Up methode. Meld je aan via deze link.

ScaleUp Company