Leergeld voor ondernemers

Tijden veranderen. Je bedrijf groeit. Je voelt energie en bent trots. Maar hoe weet je wat de volgende stap is? Hoe geef je leiding aan groei zonder dat je ervoor opgeleid bent? Een pleidooi voor permanente educatie voor ondernemers.

Diploma’s

Veel ondernemers zijn goed opgeleid. Ze hebben een vakopleiding afgerond op een bedrijfskundige studie doorlopen. Vaak zie ik een titel op het visitekaartje staan. Ir., Ing., Drs. Soms hangt zelfs trots het diploma aan de muur van het kantoor. Ze weten veel. Maar ze weten niet wat ze niet weten. Over ondernemerschap. Over het aannemen en managen van medewerkers. Over cashflowmanagement als de grootste klant failliet gaat. Of hoe je zelf persoonlijk meegroeit met je groeiende bedrijf.

Permanente Educatie

Voor veel beroepsgroepen in permanente educatie verplicht. Voor accountants bijvoorbeeld, of advocaten en psychologen. Ze moeten jaarlijks een aantal punten verdienen met het volgen van aanvullende vakgerichte opleidingen. Logisch, want de wereld verandert snel en elk vakgebied verandert mee. Mijn studieboeken van mijn opleiding Telecommunicatie leverde drie jaar geleden bij De Slegte niets meer op. “Oud papier”, oordeelde de winkelbediende. “Niemand zit meer op deze kennis te wachten”. Ouch. Maar welke opleidingen zijn er eigenlijk voor ondernemers? Hoe organiseren die hun permanente educatie? Of doen ze dat niet?

Geld, tijd en mindset

Veel ondernemers besteden weinig tijd aan hun eigen ontwikkeling. Het is gemakkelijker te werken ‘in’ je bedrijf dan ‘aan’ je bedrijf. Daar begint het eigenlijk mee. Hoe werk je eigenlijk ‘aan’ je bedrijf? Nee, nooit geleerd… Ondernemers verontschuldigen zich. “Nee, geen tijd” of “Druk druk druk”. Om aan te vullen: “Maar na de zomer heb ik het minder druk, dan…”. Als tijd geen excuus is, dan is het wel geld. Zeker in het begin heb je al je geld nodig voor je bedrijf. Maar al snel zul je in je zelf moeten investeren. Jezelf ontwikkelen. Een opleiding volgen. Want alleen dan zit je in de driver’s seat. Ontwikkel je jezelf proactief. Groei je mee. Ontwikkelen gaat over een groeimindset en tijd en geld volgen. Maar hoeveel zou je in jezelf moeten investeren?

€ 10.000 per jaar

Met een budget van € 10.000 per jaar investeer je in jezelf en groei je goed mee met je bedrijf. In elke fase van je bedrijf ontdek je welke methodieken en tools er zijn om die fase te doorlopen. En naar de volgende fase te gaan.
Voor doorgroei-ondernemers (vanaf € 1 miljoen omzet) kun je voor een opleidingsbudget van € 10.000 per jaar jezelf prima bijscholen. Of bij ondernemers zou het misschien beter opscholen kunnen heten 😉 Dat is minder dan 1% van de omzet die je weer herinvesteert in jezelf. En daarmee in je bedrijf. Eigenlijk is ondernemer ook een vak. Als je je vak serieus neemt, dan investeer je daarin. Dan leidt je de groei van je bedrijf door zelf te groeien. Dat is het verschil tussen een ondernemer en een professioneel ondernemer. Continu investeren in opleiding, scholing en ontwikkeling. Altijd klaar voor de volgende stap in groei.

 

ScaleUp Company