Klantcase Boska

Voor ieder kwartaal definieert Boska meestal drie rocks waarbij de maker van Food Tools bijvoorbeeld drie processen wil verbeteren. ‘Drie is te overzien’, zegt CEO Martijn Bos. ‘We definiëren een cruciaal getal met daarbij een tegengetal. Bijvoorbeeld in de transitie van retail naar etail, het percentage digitale omzet met als tegengetal de drie interne processen die wij willen verbeteren. Dus een extern versus intern resultaat’. Om de medewerkers mee te krijgen met deze aandachtspunten in het bedrijf geeft Boska veel aandacht aan het thema van dat kwartaal.

voorbeelden
> Zo was ‘Break The Bank’ een van de thema’s om nog beter contact te krijgen met grote klanten, de ‘Banks’. In drie maanden tijd werden de dertig grootste ‘Banks’ uitgenodigd om bij Boska op de ‘Bank’ plaats te nemen, feedback te geven en vragen te beantwoorden. Het heeft de relatie met onze kern klanten verder uitgediept, legt Martijn Bos uit. Het zorgde voor: ‘keiharde focus, hogere omzetten, meer rendement en een duidelijker marketingfunnel.’
> Bij Boska valt of staat een goed kwartaal met het helder definiëren van de rocks en een thema launch met een pakkend onderwerp, plezier en het prikkelen van alle zintuigen en. Zo zat het bedrijf door de Coronacrisis met het probleem van een hard getroffen Amerikaanse afdeling. Het doel was om het Amerikaanse bedrijfsonderdeel te laten integreren in het Europese deel. Daarop werd op het hoofdkantoor in Nederland het thema ‘Let’s Make America (Inte)Grate Again’ bedacht. Waarbij de kaasrasp (grate) een grote rol speelde en alles in het teken van Amerika kwam te staan. Het bedrijf serveerde hotdogs, burgers, Budweiser en draaide live country muziek op kantoor en het personeel werd continue  herinnerd aan het thema door vloerstickers, football helmen, ‘rode’ baseball caps, Amerikaanse vlaggen en bbq, pizza- of pancakelunches.
> Het thema ‘This Is The Moment’ gebruikte het bedrijf om slechts twee van de duizend producten een kwartaal lang extra onder de aandacht te brengen. ‘Dat betekende dat alles in de showrooms, webshops, e-mailingen, social kanalen en kantoren om die twee producten draaide, legt Bos uit. ‘Het is ongelooflijk wat er dan gebeurt en welke omzet je gaat draaien als je zo’n enorme focus hebt.’

Hoe harder je de keuze maakt, hoe kleiner ’t cijfer, hoe duidelijker het voor het personeel wordt en hoe groter de impact, deelt Bos. Bij teveel, complexe of ‘grote’ getallen uit de jaarcijfers hebben medewerkers weinig beeld. Maar zodra je bij kwartaalrocks ‘kleinere’ cijfers centraal stelt, wordt het voor medewerkers tastbaarder en zien ze sneller wat hun persoonlijke bijdrage aan het halen van die cijfers is.
In het groeiprogramma Scaling Up Core zijn twee Quarterly’s onderdeel van het leerprogramma. Kwartaal thema’s komen hierbij uitgebreid aan bod.

ScaleUp Company