kies voor één vuurtje of vele brandjes

Ook een fantastische vakantie gehad? Lekker uitgerust en vol ideeën en energie. Met veel goede voornemens ga je aan de slag. Maar wat doe jij om je goede voornemens vol te houden?

Tijdens de vakantie rust je uit. En laadt je op. De waan van de dag raakt op de achtergrond. Je ziet die zaken weer helder die betekenisvol voor je zijn. Fietsend door de bergen. Zwemmend in zee. Ideeën komen. Met volle kracht en veel energie. Je interne vuurtje begint weer vrolijk te branden. Dat herken je. Je creëert urgentie van binnenuit. Interne urgentie geeft je kracht. Je neemt je voor na de vakantie nu een paar dingen te veranderen.

Herken je dit?

Je gaat weer aan het werk. Al snel ben je ondergedompeld in de waan van de dag. Allerlei prioriteiten en plannen van anderen. Externe urgentie kost veel energie. Je racet heen en weer en werkt hard. Brandje blussen hier, brandje blussen daar. De externe urgentie overstemt je interne urgentie.

Herken je dit ook?

Laat jij je interne vuurtje ook na de vakantie nog branden? Of neemt externe urgentie van brandjes blussen je weer in bezit? Aan jou de keuze! Wat kies jij?

Maar vooral hoe bescherm je je eigen tijd én energie?

6 tips om je eigen vuurtje warm te houden:

  1. schrijf je passie en voornemens op een post-it. Je passie is waar je energie van krijgt én de beste in bent. Kijk er elke dag naar. Als je eens weet wat ik heb opgeschreven…
  2. doe energiemanagement (en niet time management). Plan je energie. Weet welke activiteiten je écht wilt doen. Plan die in je agenda in en maak er een routine van. Elke ochtend beginnen met een uur schrijven bijvoorbeeld. Dat is wat ik doe. Want anders sneeuwt dat zomaar onder.
  3. stel grenzen. Maak specifiek wat je wilt. Bijvoorbeeld 1 uur schrijven. Schrijven lijkt te groot. Een uur kun je altijd wel inplannen. Maar ook grenzen aan dingen die je niet leuk vindt. Bijvoorbeeld: ik doe maximaal 2 keer per dag maximaal 30 minuten mijn email.
  4. plan tijd voor significante projecten in. in je agenda. Lees ook Succesfactor Significatie
  5. sluit je af. Zet alles uit als je aan het werk gaat. Telefoon, social media en email. Laat je niet afleiden. En vooral laat dit ‘wonderuurtje’ je niet afnemen. Want daar ben je zelf bij!
  6. werk in een mastermind. Ik vorm een mastermind waarin we in een geheime Facebook-groep onze maand- en weekprioriteiten posten. En elke dag onze dagprioriteiten. Ik weet dat de andere twee meelezen. En ze zijn vriendelijk genoeg om eens een confronterende vraag te stellen. Want zij zien wel die dingen die ik zelf niet zie (of handig omheen manoevreer).

Terug van vakantie heb je misschien wel 12 punten die je wilt veranderen. Maar… het gaat om het veranderen van je gedrag. Iets anders doen dan je daarvoor deed. Gedragsverandering werkt het beste als je één ding kiest en die met ijzeren discipline 40 dagen volhoudt. Kies één aandachtspunt. Eén ding maar. En die verander je dan ook echt. Daarmee maak je veel verschil.

Wat kies jij?

Bewaren

ScaleUp Company