Scaling Up case study: Jeffrey Jonkman (Erma Sport)

*Dit artikel is ter voorbereiding op de Scaling Up Masterclass. Zit jouw organisatie in de groeifase en zoekt het structuur op het gebied van mensen, strategie, uitvoering en cash? Meld je dan hier aan voor de aankomende Masterclass.

Naam

Jeffrey Jonkman

Organisatie

Erma Sport

Welke Scaling Up Tool heeft de meeste impact gemaakt

Topgrading (‘Het werken met A-spelers is de basis voor alles wat we doen’)

Kernwaarden 

Drive  –  Innovatie  –  Samenwerken

BHAG

In 2025 is ERMA Sport getransformeerd van traditionele verkooporganisatie naar een marketing gedreven internetorganisatie. Vanuit een sterke branding is een grote schare aan trouwe fans ontstaan en zo een marktaandeel van 50%.


Eerste aanraking met Scaling Up

Dit was naar aanleiding van het boek Scaling Up, de Nederlandse versie. Dit was ongeveer het vijftiende managementboek die we samen hebben gelezen. Normaal zijn we na het lezen van een managementboek enthousiast, maar gebeurt er vervolgens weinig mee. Met Scaling Up gingen we meteen aan de slag met het invullen van de tools. Het was direct toe te passen.

Het invullen van deze tools ging prima, maar we hadden geen idee of we het goed deden. Je geeft zo’n methodiek direct je eigen invulling, terwijl het beter is om het direct zo scherp mogelijk aan te pakken. Na een gesprek met Bart van Nol hebben we besloten om eerst een Masterclass Scaling Up te volgen, daarna een jaarprogramma.

A-ha moment tijdens het opschalen

“Het gaat om het delicate samenspel van alle elementen van de Rockefeller Habits dat Scaling Up een succes maakt. Maar het onderwerp people (samen met de Topgrading methodiek) was voor ons écht een eye opener. Als ik erop terugkijk is dit de basis voor alles wat we doen. We hebben hierdoor een cultuur gecreëerd van A-spelers; op elke positie willen we iemand die deze functie naar een hoger niveau brengt. Hierbij kijken we kritisch naar zowel competenties als de cultuurmatch – deze moeten allebei aanwezig zijn.”

De veranderende rol van de ondernemer

“Als ondernemer van een groeiend bedrijf wil je het liefste dat de operatie loopt met minimale inbreng van jezelf. Dit is ook wat wij als directie wilden bereiken. De eerste stap is het opzetten van een MT – bij Erma Sports noemen we dit de ‘Denktank’. Met dit team vergaderen we elke maandagochtend twee uur lang over strategische zaken. Op deze maandagochtend werken we dus echt aan het bedrijf.”

“Ik zie veel MKB ondernemers elke dag bezig zijn met de dagelijkse operatie, om brandjes te blussen, vooral uit angst dat het anders niet goed gaat. Dit is voor ons geen basis voor groei, we wilden ook dat onze medewerkers dit goed begrepen. Daarom hebben we een presentatie gegeven aan alle medewerkers, waarin we hebben uitgelegd dat de taak van de directie is om verder te kijken dan 6 maanden, de taak van de managers om van een week tot 6 maanden te kijken, en de taak van de operatie om van dag tot dag te kijken. Dit begrepen ze en het heeft direct duidelijkheid gecreëerd over onze veranderende rol.”

Vraag jezelf af: wil je wel écht veranderen?

“Voordat je überhaupt start met een nieuw organisatiesysteem, dan moet je scherp zijn:

  • wil je de organisatie veranderen?
  • wil jij ZELF veranderen?

Als het antwoord op allebei niet 100% ‘JA’ is, dan wordt het een kansloze missie. Dan raad ik aan om je ambities lager te stellen en om je huidige bedrijfssituatie zo goed mogelijk te verbeteren. Wanneer je echte groei ambities hebt, dan ontkom je er niet aan om een groeisysteem te implementeren, en om zelf je leiderschap mee te veranderen. ‘What got you here won’t get you there’.

Durf informatie te delen

“Durf transparant te zijn, dit zorgt voor draagvlak. Mensen willen weten waarom ze doen wat ze doen, en waarom een verandering nodig is. Zolang je maar zegt waar je mee bezig bent en laat zien waar je mee bezig bent. Binnen Erma Sport zijn we goed bezig om een cultuur van transparantie en openheid te creëren.

Wij delen alles, ook financiële informatie. Een keer per maand presenteren we alles: begroting, winst, kosten, alles. Daarnaast weten mensen de KPI’s van elk team en individu, dit heeft een sterk effect op het verantwoordelijkheidsgevoel en op de prestatie. A-spelers pakken de verantwoordelijkheid sneller wanneer ze scherpe doelen hebben, helemaal wanneer deze door anderen worden gemonitord.”

Doe het niet alleen

“Iedere ondernemer heeft een sterke mening. Je kijkt zelf altijd op een bepaalde manier naar problemen en veranderingen in je organisatie. Ik ben van mening dat het goed is als je idee verder gevormd wordt door anderen. Een individueel idee of een individuele visie is voor mij nooit 100% af. Het is misschien in de goede richting, maar nooit compleet. Je hebt altijd anderen nodig om je visie compleet te maken.”

The great game of business

“Dit is een fantastisch boek. Het idee erachter is dat je medewerkers aandeelhouder maakt van het bedrijf. Het betekent dat je een wezenlijk deel van de winst reserveert voor bonussen. Op deze manier maak je iedereen eigenaar van het bedrijf. Dan denken ze niet in uren, maar in output. Dit is een fantastische methodiek, wij zetten dit in tijdens de weekly. Hierin voorspellen we wat de omzet en kosten zullen worden. Zo wordt iedereen scherp op zijn of haar onderdeel van het bedrijf. Dit zorgt voor een bewustwording. Het mooie is; je maakt met dit forecasting proces elk onderdeel beter. Wij geloven in een fair business model. Dit betekent dat mensen beloond moeten worden als ze met hart en ziel werken voor de business. Het kan zomaar zijn dat de medewerkers flink kunnen cashen aan het einde van het jaar. Doen ze dit, dan betekent het dat Erma Sports ook een flinke groei heeft doorgemaakt.”


Hoe gestructureerd groeit JOUW organisatie op dit moment naar de volgende fase? Gebeurt dit al op een voorspelbare en schaalbare manier? En wat levert het je op als je die slag maakt?

Lees hier meer over onze masterclass.

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company