Internet groeit in 2010, klantverwarring neemt toe!

Internet groeit. Ook in 2010 weer. Internet speelt tegenwoordig een cruciale rol in het werven en bedienen van klanten. Maar de groei heeft ook groot effect op de klantbeleving. Als internet groeit, neemt klantbeleving van je klanten af.

Internet groeit wederom
Het jaar 2010 was een goed jaar voor internet. Volgens groeide internet in alle dimensies. Het aantal websites nam in 2010 met 21,4 miljoen toe. Er zijn nu meer dan een kwart miljard websites. Hoeveel websites daarvan zijn van jouw organisatie?

Het aantal emailberichten is onthutsend. 294 miljard emailberichten. Per dag, welteverstaan. Dat verdeeld over 1,88 miljard emailgebruikers betekent meer dan 156 emailberichten per gebruiker per dag! Daar zit veel spam tussen, maar toch. Het vraagt aandacht van je klant en het leidt af. Dus als je een nieuwsbrief verstuurd is dat slechts een druppel in de emailoceaan.

Een BLOG beginnen is misschien dan nog een oplossing. Er zijn eind 2010 “slechts” 152 miljoen BLOGs.

Alle andere internetgetallen zijn net zo overweldigend. Twitterberichten: 25 miljard. Overigens heeft Twitter er in 2010 100 miljoen nieuwe gebruikers bij. Aantal videos dat per minuut wordt geüpload: 35. Ga zo maar door.

Wat betekent dit voor je klanten en hun klantbeleving?

Verwarde klanten
De overweldigende informatiezee leidt tot verwarde klanten. Met de groei van internet leidt de verwarring alleen maar toe. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het toenemen van de keuzemogelijkheden leidt tot een afname van de besluitvaardigheid. Meer keuze, meer besluiteloosheid. Een restaurant dat 7 soorten rode wijn op zijn kaart heeft staan verkoopt meer dan dat er 22 wijnen aangeboden worden. Klanten zijn verward door de keuzemogelijkheden. Nog los van het feit dat niet alle informatie op internet even relevant en betrouwbaar is 😉

Ben je wel vindbaar?
Klanten vinden je niet. Dat hoeft verder geen uitleg toch? Waarom zou een klant nu per ongeluk bij jouw website uitkomen als er nog een kwart miljard mogelijkheden zijn? Even op internet struinen kost klanten vooral tijd en de kans op een oplossing voor hun probleem is klein. Bijzonder klein zelfs. Een website in de lucht brengen, beginnen met een nieuwsbrief, het geeft je een goed gevoel maar nog geen leads, aanvragen en klanten. Het willekeurig plaatsen van advertentiebanners kost veel geld. Internet kan veel geld, energie en middelen opzuigen zonder dat het je iets brengt. Dus wat moet je dan doen?

Zichtbaar zijn met je expertise
Klanten kopen graag van een betrouwbare specialist, een expert. Een expert die een deelgebied kent als zijn broekzak en daar de klant in kan leiden. Want die is verward. Betrouwbaarheid is daarbij belangrijk. Betrouwbaarheid door feitelijke informatie en consistentie in de uitvoering. Dat geeft de klant vertrouwen. Een aanbieder die weet waar hij het over heeft en consistent is. Maar consistentie, hoe doe je dat?

Geef regelmatig een levensteken
Naast de inhoudelijke expertise is ritme belangrijk. Het ritme van regelmatig je website updaten, je nieuwsbrief steeds op dezelfde dag versturen en elke week schrijven voor je BLOG. Wat het ritme is, is nog niet eens zo belangrijk. Als er maar ritme is. Niets is zo fnuikend als een nieuwssectie van een website waar drie nieuwsberichten staan, de laatste van meer dan 6 maanden geleden. Dan denkt de klant: als je dat niet eens goed kunt doen, hoe los je dan mijn probleem op?

En hij surft verder. Want klanten bepalen tegenwoordig binnen 1 seconde: verder onderzoeken of verder surfen. Want meer tijd hebben ze niet in de woelige informatiezee die internet heet.

ScaleUp Company