Innoveren is het antwoord op de crisis

Uit onderzoek van innovatiebureai Six Fingers blijkt dat het MKB blijft investeren in innovatie ondanks crisis. Wat betekent dat op korte en lange termijn voor klanten?

Onderzoek
Uit onderzoek onder 600 beslissers blijkt dat bedrijven die innoveren succesvoller zijn dan bedrijven die dat minder of niet doen. Tijdens de crisis verwacht 32% dat het innovatiebudget gelijk zal blijven, terwijl zelfs 57% denkt dat ze meer zullen investeren. Waar bij grote organisaties tijdens de crisis de nadruk ligt op kostenreductie, ligt dat bij het MKB op innoveren.

MKB bedrijven blijken ook succesvoller te zijn in het innoveren. Succesvolle innovatieve bedrijven zijn voor 45% kleine bedrijven en slechts voor 17% grote organisaties.

Succesvol met innoveren
Wat maakt een bedrijf succesvol met innoveren? Uit het onderzoek komen drie aspecten naar voren:

  1. ze kijken niet naar wat hun concurrenten doen
  2. ze vertonen leiderschap die beslissingen voor innovatie durven te nemen en houden niet van ‘polderen’
  3. ze cultiveren een cultuur waarin het maken van fouten toegestaan is

Concurrentievoordeel
Innoveren is belangrijk voor het opbouwen en uitbouwen van concurrentievoordeel. Innoveren maakt ook een organisatie wendbaarder om sneller in te spelen op gewijzigde klantbehoeften en regelgeving.

Tijdens de crisis is het vergroten van het concurrentievoordeel nóg belangrijker. Waar concurrenten zich druk maken over reorganisaties en bezuinigingen en een interne focus hebben, is het juist nu gemakkelijker om met externe focus marktaandeel te winnen.

Wat hebben klanten daaraan?
Een succesvolle innovatief bedrijf biedt klanten twee grote voordelen ten opzichte van een organisatie die nu reorganiseert:

  1. slim innoveren is vooral inspelen op klantbehoeften, dus klanten weten zich beter bediend
  2. een bedrijf dat succesvol investeert in de huidige turbulente tijden is een bedrijf waar het prettig werken is. Succes creeërt aantrekkingskracht en investeren in innovatie geeft een positieve ‘vibe’. Klanten werken graag met betrokken mensen die er zin in hebben.

Conclusie
Investeren in innovatie, juist nu in tijden van crisis, biedt het bedrijf concurrentievoordeel en klanten nieuwe toepassingen en positieve menselijke contacten. Alle reden om nu te investeren. Wie durft?

ScaleUp Company