Iedere maand voor de groep

‘Elkaar vaak zien, staat niet gelijk aan goed communiceren… dat weet iedereen die getrouwd is’.

Dat was een van de simpelste, grappigste en tegelijkertijd meest effectieve inzichten die ik kreeg van groeigoeroe Verne Harnish. Hij leerde mij destijds – terug in 2003 – een lesje groeien. En de belangrijkste tip was: wanneer je groeit is het van levensbelang is dat je de gehele organisatie betrekt bij je droom, je plan en de voortgang.

Wij deden dat destijds twee, soms drie keer paar jaar, maar nee. Pas na invoering van een maandelijkse bedrijfssessie kregen we door hoe belangrijk en vooral effectief het was om dat iedere maand te doen.

Tevens bedacht ik wat nu de juiste onderdelen waren van zo’n sessie. Door vooral ook veel met andere ondernemers te praten kwam ik tot de volgende onmisbare onderdelen van een effectieve sessie.

5 onmisbare onderdelen voor een effectieve sessie:

  1. Waarom zijn we hier? Het is essentieel dat alle medewerkers continue blijven horen waarom het bedrijf doet wat het doet. De o zo bekende ‘why’ van het bedrijf duidelijk maken is een enorm belangrijk onderdeel voor werkplezier en bedrijfstrots.
  2. Voortgang op de business, maar belangrijker, voortgang op de strategische projecten. Niets is zo vervelend wanneer medewerkers af en toe wat horen en geen zicht hebben op belangrijke ontwikkelingen. De organisatie moet transparant zijn en dus ook alle projecten waar aan gewerkt wordt. Deze updates kunnen ook door anderen dan de ondernemers plaatsvinden uiteraard.
  3. Het delen van successen en verhalen die de kernwaarden van het bedrijf raken. Interne successen, maar vooral verhalen die in relatie staan met klanten.
  4. De Q&A. Iedereen moet de kans hebben om vragen aan het management te stellen, beleid ter discussie te stellen en nieuwe invalshoeken te delen.
  5. Tot slot het vieren en belonen van buitengewone prestaties van medewerkers. Wij zetten altijd een of meerdere medewerkers in het zonnetje. Medewerkers konden elkaar nomineren waarbij de medewerkers een prijs konden winnen, een fiets, een boek, extra training, een lunch met hun team enzovoort. Hilariteit en plezier alom. Met een borrel na afloop was die sessie iedere maand een feestje.

Het gevolg van die sessie was dat iedereen ging meedenken, en dat iedereen veel meer onderdeel van het avontuur werd. Iedereen snapte meer waar het echt om ging en ging een beetje ‘mee ondernemen’. Ons bedrijf kwam makkelijker in ‘flow’, zoals ze dat noemen. Delen is vermenigvuldigen, dat geldt ook voor informatie.

Drie redenen voor maandelijks ritme

En die drie redenen voor een maandelijks ritme?
De eerste (1) was dat van je boodschap veel minder aankomt dan je denkt. Daarom zul je als ondernemer je verhaal vele malen dienen te herhalen. Tevens (2) nemen groeiende organisaties vaak nieuwe mensen aan. Ook die moeten het verhaal uit eerste mond horen. Als derde (3) zul je – als je wilt dat je verhaal blijft hangen – je verhaal vooral vele malen dienen te herhalen. Succes!

Bewaren

ScaleUp Company