Hockeystick groeimodel

Groeimodellen. Hypergroei. Hoe vaak zie je in businessplannen niet het hockeystick groeimodel? Papier is geduldig. Of niet?

Hockeystick groeimodel

De investeerder keek met professionele blik. De verwachte groei was fenomenaal. Een grafiek was bijgevoegd. Die duidelijk een groeimodel met de kenmerken van een hockeystick toonde. In het begin beperkte groei maar al snel een expotentiële toename. The Sky is the Limit. En papier is geduldig.

De investeerder vroeg om uitleg. De jonge ondernemer putte zich uit in allerlei redenen waaromde groei zich zo extreem voorspoedig zou ontwikkelen. Nieuwe markten, nieuwe producten, meer sales op de weg… Alles klonk plausibel. En toch…?

Werkt niet!

Zo vaak heb ik die hockeystickgrafieken gezien in businessplannen. Zelfs in mijn eigen businessplannen 😉 Ik geloofde er heilig in dat de toekomst zich zo zou ontvouwen. Dat is nooit gebeurd. Maar ook bij andere ondernemers zag ik dat die mooie groeiversnelling achterwege bleef. Kennelijk werken die groeimodellen niet. Maar de laatste tijd knaagt er iets. Heb ik misschien iets over het hoofd gezien?

Of… toch wel?

Superenthouasiate klanten zijn een bron van leads. Superenthousiaste klanten zijn echte ambassadeurs. ZIj vertellen hun netwerk over ons. Het enthousiaste springt over. De gesprekspartners willen meer weten en bellen ons. Stel je nu eens dat elke superenthousiaste klant vijf nieuwe klanten aanbrengen… Die we vervolgens superenthousiast maken… En die op hun beurt weer vijf nieuwe klanten aanbrengen… Die we vervolgens… enfin, je snapt het.

Dat zou de groei versnellen. Exponentieel versnellen. De grafiek zou er uit zien als… een hockeystick.

Zou dat zo werken? Hoe zouden we dat vorm kunnen geven? We spreken in ieder geval dat we deze strategie inzetten. De hockeystickgroei-strategie. Zijn er toevallig investeerders in de zaal?

ScaleUp Company