Het belang van het LinkedIn profiel van je medewerkers

De meeste klanten, relaties en werknemers zijn via social media met elkaar verbonden. Social media is een krachtig instrument om een vertrouwensband op te bouwen met zowel je medewerkers als met je klanten. LinkedIn is een ideaal platform om online te netwerken. Het is het sociale platform waarin je al je zakelijke contacten kunt toevoegen. Je kunt je relaties volgen, aanbevelen en je kunt participeren in discussies.

Bedrijfspagina’s
Naast persoonlijke profielen, bestaat LinkedIn uit bedrijfspagina’s. Op deze pagina’s kun je je producten en je expertise promoten en aanbevelingen van klanten verzamelen. Hier een stap-voor stap overzicht voor het maken en optimaliseren van je bedrijfsprofiel op LinkedIn.

Laat medewerkers zich online profileren
Steeds meer bedrijven gebruiken LinkedIn om zich te profileren. Je medewerkers zijn hierin een belangrijk onderdeel. Zij vertegenwoordigen jouw organisatie. Het is daarom van belang dat zowel je bedrijf als je medewerkers een goed ingericht profiel hebben. Een profiel dat er professioneel uitzet, verwijst naar je site en regelmatig wordt geüpdate.

Een goed LinkedIn profiel levert meer naamsbekendheid op en helpt je je potentiële klanten te bereiken. Het is daarom belangrijk om je personeel te helpen met het inrichten van hun profiel.

Maak een actueel, volledig ingericht LinkedIn-profiel met deze checklist. Vraag ook je medewerkers al deze stappen te doorlopen en iets aan te passen in het profiel waar nodig.

 1. Naam
  Op LinkedIn gebruik je geen nicknames. Er is maar één naam die juist en dat is je eigen naam. Op je eigen naam word je gezocht. Jouw klanten willen natuurlijk weten met wie ze namens jou bedrijf zaken doen. Kijk naar jezelf, hoe vaak zoek jij iemand op LinkedIn voordat je iemand op je afspraak ontmoet of nadat je iemand aan de telefoon hebt gesproken?
 2. Professional headline
  De headline is de tekst onder de naam. Deze regel verschijnt ook in de zoekresultaten van Google. De headline kan een trigger zijn om een profiel verder te bekijken. Op welke termen wil je gevonden worden? Welke woorden worden er gebruikt in de branche? Welke termen slaan op de functie van de medewerker, zijn of haar vaardigheden en het bedrijf? Zorg dat deze woorden terugkomen in je headline.
 3. Experience en Education
  Bij experience vertel je waar je op dit moment werkzaam bent, maar ook waar je eerder actief bent geweest. Door op ‘add position’ te klikken voeg je een nieuwe functie toe. Zorg dat de naam van de onderneming goed wordt gespeld en dat jouw onderneming onder die naam een bedrijfspagina heeft. Zorg ook hier dat de zoektermen naar voren komen.LinkedIn verzamelt op je bedrijfspagina automatisch feiten en cijfers uit de profielen van huidige werknemers omdat ze je bedrijfsnaam in hun profiel hebben staan. Bezoekers van je bedrijfsprofiel op LinkedIn zien welke werknemers er bij jou in dienst zijn, wat voor ervaring ze hebben en uit welk vakgebied ze komen.
 4. Summary
  Is de summery actueel? Staat er beschreven wat je doet binnen jouw onderneming? Het is belangrijk dat jouw onderneming in de summery naar voren komt. Maar zorg wel dat het persoonlijk blijft. Een letterlijk aangeleverde tekst van jouw onderneming maakt een profiel niet authentiek. Persoonlijke interesses mogen best naar voren komen.
 5. Specialties
  Wat zijn de specialiteiten van jouw werknemer? Op welk gebied in jouw branche ben je aan het werk? Vaak is dit onderdeel niet ingevuld. Maar zorg dat ook jouw medewerkers dit invullen. In jouw onderneming werken namelijk specialisten. Daar mag je best trots op zijn en mogen je klanten best weten.
 6. Additional information
  Link naar de website van jouw onderneming of waar je werkzaam bent. De verwijzing naar een website kan je toevoegen bij additional information.
 7. Recomendations
  Heb jij je medewerkers een aanbeveling gedaan op LinkedIn? Hebben klanten jouw medewerkers aanbevolen? Een goede werknemer is een uithangbord voor jouw onderneming. Een aanbeveling is een mooie aanvulling op het profiel. Maar wees kritisch. Aanbevelingen van ‘vriendjes’ zijn niet geloofwaardig. Lees verder over aanbevelingen op LinkedIn.
 8. Deel interessante content
  LinkedIn heeft net als Facebook een prikbord waarop updates verschijnen. Vraag je medewerkers interessante posts te plaatsen. Deel de blogberichten van je site. Hiermee wordt je zichtbaar voor je contacten. Het bericht verschijnt namelijk op het overzicht van je contacten.
 9. Applications
  Naast je ‘gewone’ updates waar je tekst en links kan delen, zijn er applications. Plaats regelmatig interessante updates over jouw expertise. Deel bijvoorbeeld blogpost van je onderneming.Door bepaalde applications aan je site toe te voegen kun je je profiel interessanter maken. Er zijn verschillende applicaties die voor de ervaren LinkedIn gebruikers en voor jouw onderneming interessant zijn. Slideshare is één van de extra mogelijkheden om content te delen. Denk aan interessante presentaties, documenten en video’s. Slideshare is een tool die je helpt bij het delen van deze content. Maak een Slideshare account aan en koppel deze aan je LinkedIn. Een leuk detail; Slideshare scoort hoog in Google.

  Je kunt ook je blog aan je LinkedIn account koppelen, waardoor de laatste blog berichten in de applicatie verschijnen. Linkedin biedt mogelijkheden voor integratie met de blog platforms Blog Link en WordPress. Hiervoor moet je ook een applicatie downloaden en op je profiel te plaatsen. Kijk hier voor de mogelijkheden op het applicatie-overzicht.

In de communicatie bestaat er geen business to business. Bedrijven communiceren niet met elkaar. Mensen binnen de organisatie communiceren met mensen van een andere organisatie. Deze menselijke communicatie en de beleving hiervan bepaalt of we daadwerkelijk over gaan tot een deal. Zorg voor vertrouwen. En vertrouwen wek je sneller als mens dan als organisatie.

Je kunt dus wel als ‘onderneming’ accounts hebben en actief zijn op social media. Maar het effect van persoonlijke communicatie in groter. Verbied social media niet, maar moedig het juist aan en maak je medewerkers bewust van wat social media voor je onderneming kan betekenen. Je kunt best zakelijke berichten het web opsturen, maar laat hierin dus ook iets van jezelf zien.

ScaleUp Company