Gun je concurrent veel anti-klanten

Kies je klant. De juiste klant doet wonderen. Je kunt er veel over lezen, ook op CustomerVibes hebben we het regelmatig over hoe je kernklanten vindt en bedient. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je het perspectief omdraait? Ken en herken je anti-klanten en gun ze je concurrenten.

Anti-klanten
Anti-klanten zijn (potentiële) klanten die je ècht niet wilt bedienen. Met de beste wil van de wereld niet. Zelfs niet als je er aan verdient, alhoewel het zelden lukt om aan anti-klanten te verdienen. Vaak zijn anti-klanten potentiële klanten. Als je niet goed oplet kruipen ze je organisatie binnen. Voordat je er erg in hebt. En als ze eenmaal klant zijn, dan is het lastig om ze te herkennen als anti-klant. Het herkennen van anti-klanten is echter cruciaal voor een gezonde groei.

Herkennen
Je kunt anti-klanten herkennen aan drie karakteristieken:

  • ze vallen buiten je zorgvuldig gedefinieerde zandbak (doelgroep). Verkopers die worstelen met hun target zullen je proberen te overtuigen toch deze deal te sluiten. Voorbeeld: je doelgroep is retail non-food, en deze ene kans binnen food-retail…
  • ze schofferen je mensen. Dat gebeurt zelden openlijk en fysiek. Vaak gebeurt dat in het geniep en mentaal. Handelen op basis van heel andere kernwaarden dan dat jouw organisatie doet. Schuldgevoel, manipulatie, uitschelden. Als medewerkers “in de vertraging” gaan, er over een klant kwaad wordt gesproken, dan is het tijd om te onderzoeken of dit aan de hand is.
  • ze zijn onverzadigbaar. Wat je ook voor ze doet, het is niet genoeg. Nooit een compliment, nooit meerwerk, alleen meer klachten. Je werkt enorm hard voor ze en toch is het nooit genoeg. Het eindpunt van het project wordt steeds maar niet gehaald.

Anti-klant worden is onthutsend gemakkelijk. Het voldoen aan slechts één van bovenstaande kenmerken is voldoende om het predikaat anti-klant te verdienen. Maar wat doen we als we een potentiële klant herkennen als anti-klant?

Beste concurrenten…
… hier komen onze anti-klanten. We gunnen je ze van harte! Veel geluk ermee. Want wij hebben veel geluk met onze kernklanten.

Zeg, hoeveel anti-klanten heb jij eigenlijk?

ScaleUp Company