Groene marketingblablabla treft naïeve beleggers

Duurzame beleggingsfondsen. Goed initiatief. Uit onderzoek blijkt dat deze fondsen beperkt beter scoren. Datzelfde onderzoek toont iets anders aan. Oud denken in een nieuw jasje.

Onderzoek
Het FD publiceerde eerder deze week onderzoek met als titel “Duurzame fondsen blijken niet duurzamer”. Het onderzoek bekeek 166 Europese aandeelhoudersfondsen. Dertien daarvan dragen het label “Maatschappelijk verantwoord”. Dat wil zeggen: projecten op het gebied van mens, milieu en goed bestuur. Dertien is een beperkt aantal. Dit dertiental presteert licht hoger dan de conventionele fondsen. 34,8 tegen 34,4. Eigenlijk een verschil van niks. Maar is dat niet goed nieuws?

Gelijk resultaat, veel meer kosten
De dertien duurzame fondsen berekenen echter fors hogere kosten. De duurzaam belegger is dus per saldo slechter af. Duurzaam beleggen geeft een goed gevoel. Maar je doet het niet voor je portemonnee. Misschien denk je: “Dat heb ik er wel voor over!”. “Want ik draag bij aan een betere wereld”. Dat mag wel leiden tot iets minder rendement. Hoe mooi is dat niet?

Belegger gefopt
Het onderzoek toont aan dat duurzaam beleggen helemaal niet duurzaam is. Maar liefst 87% van de aandelen tref je zowel bij de conventionele als duurzame fondsen aan. Slechts 13% van de aandelen van een duurzaam beleggingsfonds zijn ook werkelijk duurzaam. Dat is onthutsend. Dat proeft als met teveel water aangelengde limonade. Je denkt dat je iets lekkers drinkt maar de smaak is weg. Dat is beleggers misleiden. Een groen jasje aantrekken en hopen dat het koude calculerende opportunistische hart niet opvalt. Duurzaam beleggen rendeert niet goed en voelt niet goed. Arme beleggers. Of zijn die gewoon naief?

Oud denken, oud doen
Als belegger doe je goed onderzoek. Je wilt weten waar je geld naar toe gaat en wat het oplevert. Goed onderzoek betekent ook een duurzaam fonds onderzoeken op het label “maatschappelijk verantwoord”. Fondsen en beleggers neppen elkaar. Groene marketingblablabla treft naïeve beleggers. Beiden zijn niet commercieel idealistisch. Maar puur commercieel gedreven. Opportunisten. Zo ging het jaren. Dat leidde tot een financiële luchtbel. Misschien is het ook wel teveel gevraagd om ingeslepen patronen te doorbreken. Oud denken leidt nog steeds tot oud doen. Wat nodig is, is nieuw denken. Nieuw denken dat leidt tot een betere wereld later. En voldoende rendement nu. Een ander bewustzijn en nieuwe business modellen. Wij bouwen mee.

ScaleUp Company