Groeischuld

De ondernemer werkte hard. Hij stond altijd klaar. Hij schakelde snel. Met grote successen tot gevolg. Alles leek perfect. Maar toen werd duidelijk wat hij al die tijd over het hoofd had gezien.

Expert met een dilemma

De ondernemer was een briljant expert. Hij had zich gespecialiseerd in heel specifieke software. Met recht kon hij zeggen dat hij dé autoriteit was op dit gebied. Ieder geval in Nederland. Maar hij kreeg steeds meer aanvragen vanuit het buitenland. Zijn Flying Dutchman-kaart ontplofte bijna.

Hij werkte hard en genoot van het succes. De ondernemer had mensen om zich heen gezameld. Onder hen een verkoper. Een beroerde verkoper. Maar wel zijn lievelingsneef. Een dikke D-speler, maar wel familie. De ondernemer wist precies wat hem te doen stond. Want dat had hij geleerd tijdens de Rockefeller Habits. Dus wat deed hij?

Groeischuld opbouwen

De ondernemer besloot een CRM-systeem te implementeren. Door het CRM-systeem kon hij de prestatie van de neef/verkoper bijhouden. En aantonen dat de verkoper/neef niet presteerde. Eigenlijk wist hij de uitkomst al. Maar dit besluit was prima toch? Aan zo’n CRM-systeem had hij altijd wel wat. Wat hij feitelijk deed is groeischuld creëren.

Groeischuld is het toekomstige probleem dat je nu creeërt met een ‘quick fix’. Omdat je besluit nu niet het echte probleem goed aan te pakken, leidt dat later tot groeischuld. Een schuld die je opbouwt, net als bij de bank. Je leent van de toekomst. Je leent van je eigen groei. Groeischuld is onzichtbaar, maar staat wel op je groeibalans. Als achterstallig onderhoud.

Achterstallig onderhoud

Groeischuld is een vorm van achterstallig onderhoud. Beide knagen aan de toekomst van je bedrijf. Maar achterstallig onderhoud is breder. Wat is achterstallig onderhoud? Dat is nu achterlopen op dingen die in de toekomst belangrijk zijn. Bijvoorbeeld te druk zijn met werken ‘in’ je bedrijf en vergeten te werken ‘aan’ je bedrijf leidt tot achterstallig onderhoud. Geen tijd hebben om te leren, geen coach kiezen omdat je te druk bent. Allemaal dingen die je nu niet doet en die geen direct negatief effect hebben. Maar wel een fors negatief effect hebben later.

Is groeischuld erg?

Op korte termijn lijkt groeischuld onschuldig. Op langere termijn stapelt groeischuld zich op en maakt je bedrijf minder wendbaar. Want het herstellen van groeischuld kan enorm tijdrovend zijn en veel geld en energie kosten. Dingen die je niet hebt als je bedrijf in zwaar weer zit of wilt verkopen.

Groeischuld voorkomen

Groeischuld voorkom je door voldoende ‘aan’ je bedrijf te werken. Door voldoende te reflecteren. Door bewuste keuzes te maken vanuit een vrije positie. Of als dat kan, een bewuste keuze maken voor groeischuld. Soms kun je en wil je niet anders, maar weet dan dat je groeischuld opbouwt. En maak een duidelijke afspraak wanneer je die groeischuld inlost. Want anders trek je een wissel op de toekomst. Wil je dat?

Welke groeischuld staat er bij jouw bedrijf op de groeibalans?

ScaleUp Company