Groeihobbels herkennen en wegnemen

Groeien in fun. Groeien gaat vanzelf als je maar een goed idee hebt. Toch? In de groeifase van elke organisatie zitten hobbels. Pas als je die hobbel hebt genomen, dan kun je verder groeien. Maar waar zitten die hobbels? En hoe los je die op?

Groeien
Veel businessplannen beloven een lineaire groei. Of zelfs een groei in de vorm van een hockeystick. Maar de praktijk is altijd anders. Elke organisatie kent groeihobbels. Een groeihobbel merk je doordat de groei even stagneert. Er is ‘gedoe’. Gedoe met mensen, met afspraken, met klanten, gedoe met leveranciers. Gedoe met de bank. Gedoe met resultaten. De ondernemer krijgt er een punthoofd van. Probeert van alles. Maar lang niet alles werkt. Want elke groeihobbel heeft zijn specifieke aanpak en oplossing.

Groeihobbels
Er zijn een aantal groeihobbels:

  • van één naar twee. Als je van alleen werken naar nog iemand erbij gaat. Dit is het begin van de onderneming. Communicatie is waar het mis gaat. Communicatie is ook waar de oplossing ligt. Vertellen wat je doet en doen wat je vertelt. Heldere afspraken maken. Verwachtingen over heden en toekomst goed naar elkaar uitspreken. En met elkaar afspreken.
  • van twee naar tien. Je hebt door hoe je communiceert met de ander. Dan groei je snel door naar acht tot elf mensen. Dan is er weer gedoe. Hoe komt dat? Dat heeft te maken met de span of control van de ondernemer. Het is mogelijk om maar aan zo’n tien mensen direct dagelijks leiding te geven. Dan is het op. Dus wat staat je te doen? Zorgen dat je het anders organiseert, bijvoorbeeld met teamleiders. Daarnaast moet je processen gaan beschrijven. Hoe werkt het hier bij ons? Als je dat goed doet, dan speel je jezelf vrij om weer te ondernemen. En de groei zet zich onmiddellijk voort.
  • van tien naar 30. Maar bij zo’n 25 tot 35 medewerkers dient zich weer een nieuwe hobbel aan. Wederom gedoe. Medewerkers weten niet waar ze aan toe zijn. Dingen gaan fout omdat de processen onvolledig blijken te zijn. De verkeerde klanten worden binnengehaald. De structuur met teamleiders werkt niet meer. Het is tijd voor een echt MT met gedelegeerde bevoegdheden. Dat is echt wat anders voor de ondernemer dan werken met teamleiders. Je haalt ervaren en eigenwijze professionals binnen die je MT vormen. Je delegeert bevoegdheid en je hoopt dat het gaat werken. Functiescheiding is het toverwoord in deze fase. De ondernemer loopt in deze fase nog erger tegen zich zelf aan dan in de vorige fasen. Maar… als je dit doorkrijgt, dan staat er weer een groeispurt voor de deur.
  • van 30 naar honderd. Het MT werkt als een tierelier en de ondernemer snapt hoe het delegeren van bevoegdheid werkt. En dan… Bij ongeveer 70 a 120 medewerkers begint het gedoe weer. Politiek treedt in. De belangen van individuele medewerkers en teams klinken plotseling door. Die verscheidene belangen dienen, maar niet de ondernemersdroom. Als ondernemer loop je door je eigen bedrijf heen en je kent niet alle medewerkers meer. Pfff. De oplossing is nu om als ondernemer veel bij te leren, je te laten coachen en je nieuwe rol te ontdekken en in te nemen.

Die aantallen kloppen voor zakelijke dienstverlening. Dit is mijn ervaring. In feite is er een bandbreedte. Het is niet dat je precies met het aannemen van de tiende medewerker plos gedoe krijgt. Maar tussen de acht en elf medewerkers zul je merken dat de groeiflow eruit is. Dat je ergens tegen aanloopt. Een hobbel. Voor andere branches dan zakelijke dienstverlening gelden dezeflde hobbels, maar bij andere getallen van medewerkers.

Niet voor niets is de fase tussen tien en vijftig medewerkers de meest kwetsbare fase voor een onderneming. In deze valley of death struikelen veel ondernemers en hun bedrijf. Dat is jammer. Want als de wereld nood heeft aan je idee, dan is het beter om door te groeien.

De groeihobbel voorbij
Groeien gaat niet vanzelf. Er ontstaan hobbels en die hobbels kunnen alleen met nieuw inzicht genomen worden. Na het nemen van zo’n hobbel stroomt het weer. Het bedrijf groeit weer even fors als voorheen. Je zult om die reden maar weinig bedrijven tegenkomen die ergens halverwege blijven steken in zo’n bandbreedte. De natuurwet is om te groeien tot het volgende obstakel. De volgende groeihobbel. Net zolang je die ook weer door hebt.

Adizes
Dit artikel is geïnspireerd op de levenscyclus van managementguru Ichak Adizes. Ik schreef daar op mijn BLOG eerder over (lees: De levencyclus van elke organisatie).

Tegen welke groeihobbel loopt jouw bedrijf nu aan?

ScaleUp Company