Een duurzame koers varen met scaling up / rockefeller habits en sustainable development goals

Oxfam Novib, die zich inzet voor wereldwijde armoedebestrijding en het behalen van de SDG’s, en ScaleUp Company, die de afgelopen jaren meer dan duizend scaleups heeft begeleid bij de groei, hebben de handen ineen geslagen.

Je wilt je bedrijf laten groeien en transformeren naar een volgende fase met een heldere strategie, focus en een businessmodel dat past in deze tijd met de uitdagingen die daarbij horen. En je wilt dat niet meer los doen van de wereldwijde context waarin je onderneemt. 

Er ontstaan steeds sneller kansen die kort-cyclisch verzilverd kunnen worden, wat vraagt om snel lerende en transformerende organisaties. Terwijl we ook steeds meer tegen de grenzen aanlopen van wat de planeet en de mens daarop aan kan. 

 • Hoe kan je in je ondernemersstrategie bovenstaande afwegingen smeden tot een winnend plan?
 • Hoe krijg je iedereen in en om je onderneming mee op je purpose doelstellingen voor de wereld?
 • Terwijl je ook een super efficiënt impact vehikel van je onderneming maakt waar met veel plezier en innovatie geweldige resultaten behaald worden?
 • Hoe krijg je de vrijheid terug om “aan” het bedrijf te kunnen werken in plaats van er in?

Tijdens deze eendaagse masterclass vind je de antwoorden op bovenstaande vragen.

Na deze Masterclass:

 • Heb je de belangrijkste insights van de scaling up methodiek van Verne Harnish (gebruikt door 70k scaleups wereldwijd) en wat die voor jouw organisatie en je leiderschaps team kan betekenen.
 • Ben je op de hoogte van Sustainable Development Goals van de VN en heb je een grof idee van waaraan je kan/wil bijdragen met jouw onderneming.
 • Snap je het ‘donut denken’ van Kate Raworth (top 10 worldwide economic influencers) en heb je nagedacht over jouw impact in je supply chain.
 • Heb je een helder beeld van wat je grootste groei barrières zijn.
 • Heb je een eerste opzet van een groeistrategie en doelstellingen voor jouw organisatie.
 • Ben je geïnspireerd door de ervaringen en voorbeelden van andere scaleup ondernemers.

Over Scaling Up – een besturingssysteem voor groeibedrijven

Deze wereldberoemde methodiek is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Verne Harnish en is al door +70.000 organisaties gebruikt om een gezonde koers te varen. Het geeft jou een vaste en consistente manier van werken, gericht op structuur en groei.

Hoe? Door je hele bedrijf te focussen op 4 thema’s en 3 disciplines.

de 4thema’s zijn:

 • mensen (heb ik de beste mensen op de juiste plek, die de juiste dingen doen?)
 • strategie (weten we waar we naartoe werken en wat ons ‘speelveld’ is?)
 • uitvoering (hoe zorg ik voor een consistente kwaliteit in de dagelijkse operatie?)
 • cash (hoe zorg ik ervoor dat we altijd voldoende liquiditeit hebben?)

de 3 disciplines zijn:

 • werken met prioriteiten (iedereen in de organisatie weet op elk moment van de dag/week wat er gedaan moet worden en waarom)
 • meten van kengetallen (iedereen kan objectief aangeven of het een goede dag/week/maand/jaar is geweest)
 • het hebben van een strak overlegritme (om de prioriteiten en kengetallen te monitoren en bij te sturen)

Over de Sustainable Development Goals 

De Global Goals (SDG’s) worden ook wel de grootste business opportunity van de eeuw genoemd. Je ziet de Global Goals terugkomen in bedrijfsstrategieën, in aanbestedingen en pitches van overheden en grote multinationals, in rapportages en communicatie voor investeerders en consumenten. Het bedrijfsleven pakt meer en meer zijn rol voor het verbeteren van de wereld. De Global Goals (SDG’s) zijn:

 • de nieuwe taal voor ondernemers op het gebied van verduurzaming
 • een must bij aanbestedingen bij overheden en grote bedrijven zoals Unilever en DSM
 • een nieuwe voorwaarde voor investeerders in jaarrapportages zoals bij PricewaterhouseCoopers
 • onderdeel van een future proof businessmodel als het gaat om klanten, partners en medewerkers
 • dé manier voor een bedrijf om de sociale en ecologische impact te bepalen

Steeds meer ondernemers maken werk van verduurzaming en nemen duurzaamheid op in hun bedrijfsplan. Wereldwijd zijn er alleen al 450 miljoen mkb-ondernemers, een gigantische potentiële impact. Bovendien, door de Global Goals te omarmen inspireren bedrijven ook medewerkers, zakelijke partners en ketenpartners om te werken aan een duurzame toekomst voor de volgende generaties.

 

voor wie is deze masterclass?

Jouw organisatie is minimaal 10 medewerkers groot en je wilt een bedrijf bouwen dat klaar is voor de toekomst en bijdraagt aan duurzame groei.

Let op: deelname is vanaf 2 personen en het meest effectief als het hele management team deelneemt. Heb je nog geen management team, raden we aan een interne leider mee te nemen. 

groei is een kwestie van kiezen

Hoe kan je groeien in deze tijd? Ons uitgangspunt is dat je altijd kan groeien als organisatie. Als dat nu in omzet lastig is, kan het wellicht in strategie, interne organisatie of duurzame doelstellingen. Misschien is dit juist het moment om je marktstrategie aan te passen of te innoveren. Oftewel: kwalitatieve groei in plaats van kwantitatieve groei.

Groeien is makkelijker als je weet hoe je dat het beste in een volgorde en structuur kan gieten. Een structuur waarin iedereen weet wat zij/hij moet doen en wie waar verantwoordelijk voor is. Bijdragen aan de Sustainable Development Goals is makkelijker als je weet wat de impact is van jouw bedrijf (groot en klein, positief en negatief) op de aandachtsgebieden van de ontwikkelingsdoelen. 

Groeien kun je leren, maar vraagt wel iets van een leiderschapsteam. Het besturen van een organisatie met 25 man en 1 vestiging vraagt om andere kwaliteiten dan 4 vestigingen met 100 man totaal aansturen. Voor welke beslissingen je ook staat: het is juist nu noodzakelijk dat je een structuur aanleert om eenvoudig de juiste beslissingen te nemen.

Direct aanmelden voor deze Masterclass?

Klik hieronder op ‘Reserveer een plek‘ en er wordt binnen 2 werkdagen contact opgenomen.


Wie verzorgen de masterclass?

Alles dat Bart van Nol (1976) aanraakt, lijkt te groeien. Die kwaliteit zet hij in als ondernemer, coach, investeerder en CEO van ScaleUp Company. Zijn twee meest aansprekende successen vindt hij Pepperminds (dat met zijn inbreng groeide van niks naar 20 miljoen euro omzet en 1.200 medewerkers) en het oprichten van het Ondernemers voor Ondernemers netwerk van Oxfam Novib.

Onno Smit is Business Developer van het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib. Hij werkt aan de groei van het netwerk, het optuigen van partnerships en de ontwikkeling van programma’s. “Het is fantastisch om te zien wat de kracht is van het verbinden van ondernemerschap.”

Meer informatie

Voor wie

Deze Masterclass is voor scaleup organisaties vanaf 10 medewerkers. Let op: deelname is vanaf 2 personen. Heb je nog geen MT, raden we aan een interne leider mee te nemen. Heb je wel een MT meld dan het hele team aan voor maximaal resultaat.

De dag is gevuld van 09:00 tot 17:00 uur. Je ontvangt gratis het boek Scaling up, Mastering the Rockefeller Habits 2.0 van Verne Harnish. Bereid je voor op een super inspirerende dag, waarin je hard aan de slag gaat!