Er is slechts één reden om NIET te groeien

Recentelijk las ik een prachtige boekbespreking van Verne Harnish’ boek Scaling Up. Geschreven door Bjeno Vlot (lees hier zijn review). Bjeno eindigde de uitstekende review met een bijna filosofische vraag: “hoe kan een bedrijf NIET groeien?”. Nou… Ik ken wel 20 redenen!

De afgelopen jaren hebben we vele honderden bedrijven mogen begeleiden met scaling up. Veel bedrijven groeien sindsdien spectaculair. Maar niet alle. Sommige bedrijven groeien dan nog steeds niet, ondanks scaling up. Waarom is dat eigenlijk? Wat houdt groei tegen?

Vaak hoor ik dan redenen als:

  • het ligt aan de markt.
  • het ligt aan de concurrentie.
  • het ligt aan mijn management team. (sic!)
  • we zijn er nog niet klaar voor.
  • als we maar een investeerder hadden…
  • en nog veel meer redenen.

Allemaal uitstekende redenen. Zeker als je er in gelooft. Dan kloppen die redenen precies. Of beter: symptomen. Want er is een échte reden die ten grondslag ligt aan deze symptomen. De échte reden die niemand uitspreekt. Alsof er een taboe op ligt om die reden uit te spreken. Zoals in Harry Potter: “You-Know-Who” en “He-Who-Must-Not-Be-Named“.

Wat is die échte reden? Wie is die échte reden?

De ondernemer. Dat je bedrijf niet groeit ligt niet aan de economie of de markt. Het ligt niet aan de enorme veranderingen noch aan je concurrentie. En het ligt al helemaal niet aan de mensen met wie je werkt.

De enige echte reden waarom een bedrijf niet groeit is de ondernemer. De ondernemer is de reden waarom het bedrijf bestaat. Vaak is de ondernemer ook de meeste beperkende factor voor groei. ‘The bottleneck is always at the top’ is een bekend gezegde. Maar hoe kan de ondernemer de blokkade van groei zijn?

Er zijn vier veel voorkomende oorzaken waarom de ondernemer groei frustreert:

  • geen of te weinig ambitie. De ondernemer laat te weinig ambitie zien en is tevreden met de voortgang tot nu toe. Maar ambitie is juist de drijfveer (en aanjager) tot groei!
  • speelt om niet te verliezen. ‘Do you play to win or not to lose?’. Ze zeggen het niet hardop, maar hun gedrag spreekt boekdelen. Ze spelen niet om te winnen. Ze spelen om niet te verliezen wat ze al hebben opgebouwd.
  • geen focus. De beste vluchtweg bij verveling is natuurlijk een andere activiteit opzetten. Of een ander bedrijf opzetten. Een andere kans pakken terwijl deze nog niet gegroeid is tot het volle potentieel. De ondernemer die zich laat afleiden trekt onmiddellijk een wissel op het potentieel van zijn bedrijf.
  • de ondernemer groeit niet mee. Niemand leert op school echt ondernemen. Dus het kan je zomaar gebeuren dat je bedrijf harder groeit dan jezelf. Dat je eigen bedrijf eisen aan je stelt die je niet meer waar kunt maken. Tenzij je meegroeit natuurlijk.

Bjeno Vlot sloot met de goede vraag af. “Hoe kan een bedrijf NIET groeien?”. Mijn antwoord: door de ondernemer. Zelfs met het boek Scaling Up kan groei uitblijven. Maar of elke ondernemer dat zo ziet?

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company