Een nieuwe Verlosser aannemen: een goed idee of niet?

Herken je dit? Je scaleup groeit snel, waardoor het onvermijdelijke gevoel van chaos komt in bepaalde bedrijfsprocessen:

  • personeel: er moeten veel mensen worden aangenomen in korte tijd, waarbij er nog geen werving-, selectie- en onboardingproces is.
  • sales: dit loopt fantastisch, waardoor er veel ‘custom made’ oplossingen worden verkocht. Hierdoor kan de operatie sales niet bijhouden.
  • it: er moeten teveel processen gestandaardiseerd worden, waardoor er een behoefte is aan overkoepelende software systemen.

De vraag is: hoe los je zoveel complexe groeiproblemen op, het liefste zo snel mogelijk?

Het antwoord ligt bij veel scaleup ondernemers bij het aannemen van een ‘Verlosser’, die de magische talenten heeft om dit allemaal eigenhandig op te lossen. Deze verlosser zal de rust laten wederkeren in de organisatie, vooral door processen te structureren en te standaardiseren. Waarna de organisatie weer snel kan doorgroeien, het liefste zonder chaos en gedoe.

Wie is deze verlosser?

De verlosser is vaak een nieuwe operationele directeur (COO), een nieuwe commercieel manager, of een nieuwe HR manager. Maar vaak ook een ingehuurde consultant, die gespecialiseerd is in (bijv.) Lean, Scrum, of Scaling Up.

Omdat we wekelijks scaleup ondernemers spreken die in het proces zijn om een ervaren verlosser aan te nemen, willen we je graag helpen om dit proces goed te laten verlopen. Zodat je een echte A-speler aanneemt die de juiste dingen doet, op de juiste wijze.

Om je op weg te helpen, delen we onderstaande mini-checklist, die je met je bestaande MT leden kunt doornemen voordat jij de verlosser aanneemt:

  1. Systemen gaan voor competenties
  2. Schaap met 5 poten bestaat niet
  3. Wat is realistische groei?
  4. Hoe ervaren is je verlosser?
  5. Waar ligt de noodzaak?
  6. Kan de ondernemer een stap terug doen?

Laten we deze elementen kort bespreken.

Systemen gaan voor competenties

Onlangs nam een scaleup klant van ons een nieuwe commercieel directeur aan, die zijn eigen ‘way of working’ binnen bracht. Niemand begreep het en het paste niet bij de organisatiecultuur. Na een jaar ellende, weinig resultaat en 1,5 ton lichter, werd de commercieel directeur ontslagen. En de organisatie had nog steeds geen strak sales- en marketing proces….

De les van dit verhaal: kies eerst voor een bewezen groeisysteem voor het proces dat je wil verbeteren. Kies vervolgens iemand die bewezen ervaring heeft met het implementeren van dit systeem binnen soortgelijke organisaties als die van jou. Want verlaat deze Verlosser na 1-2 jaar al je organisatie, dan heb je in ieder geval een sterke fundering waar iedere volgende Verlosser moeiteloos kan aanhaken.

Schaap met 5 poten bestaat niet

Een goede Verlosser is een specialistische generalist. Dit betekent dat hij over meerdere processen kennis (en een mening) heeft, maar in slechts 1-2 processen gespecialiseerd is. Hetzelfde geldt voor het implementeren van organisatiesystemen: kies je voor een systeem als Scaling Up, kies dan voor een Scaling Up specialist die ook kennis heeft van andere systemen, maar geen specialist is in 7 systemen.

Wat is realistische groei?

Veel scaleup ondernemers hebben torenhoge groei-ambities. Maar hoe realistisch zijn deze voor de aankomende 2 jaar? Wil je jouw scaleup gereed maken voor de volgende fase, dan moet je weten hoe die volgende fase eruit ziet, gebaseerd op positief realisme. Dit is belangrijk, want als jij een Verlosser aanneemt om een je bedrijf gereed te maken voor een groei naar 100 medewerkers, maar het is meer aannemelijk dat je naar 20 mensen zult groeien, dan werk je samen naar een irrelevant scenario.

Hoe ervaren is je Verlosser?

Je neemt een nieuwe operationeel manager, of commercieel manager aan die ervaring heeft in het standaardiseren en groeien van processen van fase A (waar jouw scaleup zich NU bevindt) naar fase B (waar jouw scaleup zich over 2 jaar bevindt). Zo sprak ik onlangs een groeiende startup, die een Benelux directeur had aangenomen die de afgelopen 10 jaar leiding had gegeven aan een bedrijf met 100 mensen. Deze persoon wist niet meer hoe hij een startup moest laten groeien – hij was aangenomen op basis van een indrukwekkend CV met een indrukwekkende kennis….van een volwassen organisatie, niet van een startup.

Waar ligt je noodzaak?

Welk proces moet NU aangepakt worden en waarom? Wil je iets standaardiseren omdat je als ondernemer hier geen energie aan wilt verspillen, of wil je iets standaardiseren omdat het jouw bedrijf naar de volgende fase brengt? Dit laatste is het belangrijkste, uiteraard. Kies altijd de juiste prioritering van je groeiprojecten en haak op deze prioriteiten de juiste mensen aan.

Kan de ondernemer een stap terug doen?

Een ervaren A-speler aannemen om die vervolgens zelf in de weg te zitten heeft geen zin. Je neemt een ervaren A-speler aan om hem autonomie te geven over zijn te ontwikkelen proces of systeem. Uiteraard ben je als ondernemer eindverantwoordelijk, wat betekent dat jij altijd ‘consultative’ zult zijn in de belangrijkste beslissingen. Maar heb je de juiste persoon aangenomen, dan zul je al na enkele maanden merken dat hij je bedrijf heeft doen groeien, vanuit zijn eigen kracht en expertise.

Tenslotte

Heb je hulp nodig om naar de volgende fase te groeien, dan bestaat de verleiding om een ervaren manager aan te nemen, en erop te vertrouwen dat deze als een Johan Cruijff jouw scaleup kampioen zal maken. Ons advies is om eerst bovenstaande vragen helder te beantwoorden, samen met je bestaande MT leden.

Succes!

ScaleUp Company