Een goed idee is belangrijk, maar de uitwerking is belangrijker

Een goed idee is belangrijk. De uitwerking is belangrijker. Ik vond het interview met Karmiel Keeris van BeBook in het Financieele Dagblad herkenbaar. Maar hoe werkt dat?

Natte droom
“Ik dacht dat het idee zwaarder zou wegen dan de uitvoering”, zegt Kamiel Keeris in het interview in het Financieel Dagblad van afgelopen weekend. “Zeg maar 90% voor het idee tegen 10% voor de uitvoering”, geeft Keeris aan. Ik denk dat veel mensen en bedrijven dit herkennen. Creatieve beroepen als designers en programmeurs barsten van de ideeën, maar aan de uitvoering schort het. Als het al tot uitvoering komt. Een mooie illustratie vind je in de Bavaria-reclame: “Those Teletubbies. I had that idea back in ’72”.

Een idee zonder goede uitvoering is een natte droom. Een illusie. Gebrek aan verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de wereld. Waarom komt het eigenlijk niet tot een goede uitvoering?

Publieke domein
Een idee komt tot uitvoering als je het in het publieke domein brent. Naar de markt en bij klanten. Daar zit vaak de crux. Het publieke domein is de ultieme test of een idee levensvatbaar is. Dat is eng. Het is veiliger om lekker te blijven brainstormen en ideeën te genereren. Zolang het geen handen of voeten hoeft te krijgen, zijn er ook geen consequenties. Maar komt het omgekeerde ook wel eens voor?

Daad zonder liefde
Het komt natuurlijk ook voor dat er een excellente uitvoering is zonder een echt idee. Je ziet dat veel bij copycats, ‘me too’ producten. Of producten waar geen visie of liefde aan ten grond slag ligt. Je kent ongetwijfeld die hotels waar eigenlijk niets op aan te merken is en toch niet gezellig zijn. Of die superefficiënte organisaties die inspiratieloze producten maken. Zoals de Japanse auto-industrie 20 jaar geleden. Of de Microsoft KIN. Wist je dat Microsoft een eigen smartphone heeft gelanceerd? In 2010 kwam de KIN op de markt. Niet vanuit passie of een visie maar om Nokia, Blackberry en Apple te beconcurreren. De KIN is welgeteld 48 dagen later weer geruisloos van de markt verdwenen…

Of al die tablets die de iPad proberen te evenaren…

Maar wat is nu een goede balans tussen idee en uitvoering? 50/50 of is dat anders?

Balans
Uitstekende uitvoering weegt zwaarder dan het briljante idee. Dat concludeert Keenis. Hij zegt zelfs: “Ik weet nu dat het andersom is. Dat de uitvoering 90% weegt en het idee 10%”. Ik ben het daarmee eens. Keer op mijn keer merk in mijn bedrijven dat je briljante ideeën nodig hebt, maar de kunst is om die naar de markt te brengen. Een zinvolle toepassing vinden voor een briljant idee. Commercie verbinden aan idealisme. Zodanig dat het superenthousiaste klanten oplevert. Pas dan is een idee écht waardevol.

Een toegepast idee heeft meer waarde dan de toepassing en het idee afzonderlijk. Eenzijdige nadruk op ideeën of eenzijdige nadruk op uitvoering is in beide gevallen verspilde energie. Een idee is pas waardevol in de toepassing. En als klanten superenthousiast zijn.

ScaleUp Company