Doorgroeien met 3 succesfactoren

Hard groeien. Snel en succesvol doorgroeien. Veel ondernemers hebben dat hoog op hun wensenlijstje staan. Maar aan welke drie voorwaarden moet doorgroeien voldoen?

Doorgroeien
Doorgroeien is groeien van € 1 naar € 20-30 miljoen. Het begin is er al. De start-up. De eerste klanten zijn tevreden, de eerste omzet is gemaakt en de eerste mensen zijn aan boord. En nu? Doorgroeien natuurlijk! Het is een doorgroeifase voor de ondernemer en zijn onderneming. Zeker bij zakelijke dienstverlening een lastige fase. Want de overvloedige kennis van het founding team mag niet verwateren. Wat zijn de drie succesfactoren om dat succesvol te doen?

Drie succesfactoren
De drie succesfactoren van doorgroeien zijn:

  • kunnen we het onderwijzen?. Is de kennis overdraagbaar op medewerkers? Of misschien beter: hoe maken we de kennis overdraagbaar? Hoe specialistischer de kennis, hoe lastiger het overdraagbaar is. Hoe zetten we jonge veelbelovende mensen in met rijke kennis? Zorg ervoor dat we onze kennis goed beleggen bij zo veel mogelijk mensen in de uitvoering.
  • hoe waardevol is het voor klanten?. Is de kennis waardevol voor onze klanten? Hoe maken we de kennis waardevol voor onze klanten? Naast inhoudelijke kennis moeten de medewerkers goed op de hoogte zijn van het proces om de klant te helpen.
  • kunnen we het herhalen?. Als we het proces standaardiseren om te onderwijzen en het waardevol voor klanten te maken, dan zijn we klaar voor doorgroeien. Een goed begin zijn checklists. Maak van alle processen rond deze drie succesfactoren vanaf het eerste moment checklists. Dat helpt enorm om het proces te borgen. Een uitstekend boek over het maken van checklists is van A…. en heet eenvoudigweg “Checklists”.

Als je onderneming aan deze drie voorwaarden voldoet, dan is alles klaar om nu door te groeien. Wanneer ben jij klaar om door te groeien?

ScaleUp Company