Discipline maakt je vrij

Ondernemers. En ideeën. Een mooi stel samen. Maar vaak niet zo vruchtbaar. Want ondernemers houden niet van discipline. Terwijl discipline je vrij maakt. Hoe?

Keuzes maken en uitvoeren
Briljante ideeën verdienen een excellente executie. Een excellente executie zet het idee praktisch in de markt en verbetert het idee continu op basis van nieuwe ervaringen. Een idee wordt werkelijkheid én beter als het publieke domein kennisneemt van het uitgewerkte idee. Want briljante ideeën zijn er genoeg. Maar het ontbreekt aan excellente executie. Want hoe doe je dat?

Drie disciplines
Excellente executie draait om drie disciplines. De drie disciplines zijn:

  • prioriteiten. Wat zijn de prioriteiten waar het nu echt om draait? Die bijdragen aan het grote ondernemersdoel en die dit kwartaal prominent centraal staan? Maximaal drie tot vijf prioriteiten per kwartaal. En niet 39 zoals ik laatst zag. Die directie is overigens recentelijk ontslagen omdat ze te weinig uit hun handen kregen.
  • meetgetallen. De key performance indicators. Een handvol getallen die aangeven hoe het bedrijf draait. Of een proces. Of een medewerker. Ieder bedrijf, proces, team en medewerker heeft een paar van die getallen. Die meet je en die rapporteer je. En bespreek je als je een trend ziet.
  • overlegritme. Ritme is alles. Je overlegt dagelijks. Overleg volgens een ijzeren ritme. Supergestructureerd en daarmee voorspelbaar. Geeft energie in plaats van dat het energie kost. Onderbreek het ritme en je voelt het verschil.

Dit zijn de drie disciplines die een briljant idee excellent in de wereld zet. Neem verantwoordelijkheid over je bijdrage en implementeer deze drie disciplines. In ieder geval voor 30 achtereenvolgende dagen. Als je het daarna toch te strak vindt, dan laat je het weer los. Maar dat hebben we nog nooit zien gebeuren.

Want discipline maakt je vrij. Echt vrij. Om nieuwe briljante ideeën te bedenken.

Bewaren

ScaleUp Company