Definitie van Af

Een nieuw kwartaal. Nieuwe rocks, nieuwe prioriteiten. Waarschijnlijk superspecifiek. En toch veel kans op teleurstelling en ruis. Want wanneer is het nu precies af?

Niet af?
“Klaar!”, zei het MT-lid. Het team evalueerden de rocks. “Is de nieuwe website geïmplementeerd?” was de rock. Klaar was het antwoord. Maar verschillende teamleden keken verbaasd. “Huh?”. Iemand merkte op: “Toen ik vanochtend keek, zag ik nog de oude website”. Het MT-lid antwoordde direct. “Ja, maar de website is helemaal klaar hoor. Hij staat klaar in de testomgeving. Alleen …”. En allerlei dingen volgden die nog moesten gebeuren. Vooral door anderen, dat wel.

Het is duidelijk. Deze rock was wel SMART (zie ook zo formuleer je superscherpe prioriteiten), maar niet af. Hoe voorkom je dat?

Definitie van Af
Het doel moet niet alleen SMART zijn, maar ook duidelijk beschreven. Scrum reikt daarvoor een prachttool aan. Scrum is een ontwikkelmethodiek voor agile software-ontwikkeling. Maar het is prima toepasbaar op andere gebieden en zelfs op de gehele organisatie. We schreven daar al eerder over (Rockefeller Habits en scrum en Business Backlog. Scrum biedt praktische tools voor agile business). 

Wat is die tool dan? Dat is de definition of done.

Bij scrum begin je niet eerder aan iets dan dat je precies hebt beschreven wat ‘af’ is. De uitkomst. Dat maakt dingen helder. Vaak zul je namelijk merken dat het helemaal nog niet zo helder is. Een duidelijke omschrijving wat je gaat opleveren.

Want hoe had ons MT-lid eigenlijk zijn prioriteit moeten omschrijven? “Ik lever een website op, volledig gevuld en live op ons domein en met duidelijke opleiding en instructies voor de marketingafdeling hoe de website te beheren en content aan te vullen”. Het is een paar woorden meer dan “nieuwe website implementeren”, maar het scheelt in duidelijkheid!

Zo, dit is artikel is af. Af? Ja, als het gepubliceerd is. En door minimaal 100 mensen is gelezen.

ScaleUp Company