De zeven valkuilen van de daily huddle

Valkuilen van de daily huddle

De Daily Huddle. Elke dag overleg. Supergestructureerd en de meest krachtige tool voor discipline en synchronisatie in je bedrijf. Tenminste — als de daily huddle lekker loopt. Voorkom de zeven valkuilen.

Daily Huddle
De daily huddle is het korte ritmische dagelijkse overleg dat je hebt met je team. We schreven daar natuurlijk al veel vaker over. Het is de tool binnen Rockefeller Habits die in eerste instantie leidt tot veel weerstand. Tot het kwartje is gevallen. Dan gaat het team plotseling als een speer. Maar zorg er wel voor dat de daily huddle vlekkeloos verloopt. Hoe?

Zeven valkuilen
Voorkom de zeven valkuilen van de daily huddle:

  • onvoorbereid zijn. Teamleden die zich niet voorbereiden frustreren de daily huddle. “Ehhh, even denken….” is zonde van de kostbare tijd met elkaar. Of nog erger: “Mag ik nog even een keer, ik bedenk me net wat…”.
  • agenda voorlezen. Je vertelt je prioriteiten. Prioriteiten zijn écht wat anders dan je agenda voorlezen. Als ik die wil weten, kijk ik wel even in de gedeelde agenda’s.
  • discussiëren. Discussiëren over wat je teamlid zegt laat de daily huddle uit de hand lopen. “Ik hoor nu al voor de derde keer zo’n hoog debiteurensaldo, moeten we daar nu niet iets aan gaan doen. Als het aan mij lag…” en we zijn zo een pittige discussie verder. En veel kostbare tijd kwijt.
  • de ondernemer als huddle manager. Ondermers zijn niet zo goed in structuur. Let’s face it. Dat betekent dat de daily huddle gemakkelijk uit de hand loopt met een ondernemer die niet loslaat.
  • saaie getallen gebruiken. Getallen die niets zeggen of nooit veranderen zijn dodelijk voor de daily huddle. “De klanttevredenheid is 8,2”. Het teamlid noemde dit getal al voor de 186e achtereenvolgende keer. Boeien.
  • de daily huddle verschuiven. Elke dag om 08.38. Maar vandaag even niet. Ik moet de kinderen naar school brengen. Zullen we het vandaag om 09.08 doen? Voordat je het weet gaat het hele ritme verloren en haken teamleden af omdat ze andere dingen te doen hebben.
  • de tijd volkletsen. Er staat 15 minuten voor de daily huddle. Dus laten we die volmaken. Heeft er nog iemand iets?

Hoe doe je de daily huddle dan wel goed? Laat je inspireren door groeien door veel vaker te vergaderen, elke dag vergaderen werkt, elke dag telefonisch vergaderen en dagelijkse getalletjes.

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company