“De wereld gaat naar de klote!” – pleidooi voor optimisme

Indrukwekkend. Schokkend zelfs. De presentatie van Peter Bakker opende mijn ogen. De voorbeelden zijn harde feiten die de urgentie duidelijk maken. “De wereld gaat naar de klote”. En daar bleef het niet bij.

Peter Bakker

“Hallo ik ben Koos Werkeloos”, zo trapte Peter Bakker zijn presentatie af. Opmerkelijk want wie kent Peter Bakker niet als jonge en succesvolle CEO van TNT. Ex-CEO, want sinds mei van dit jaar spant Peter zich optimaal in voor een betere wereld.

Dat doet Peter met presentaties, zoals afgelopen donderdag bij het evenement van GoBeyondMBA in Maarssen. Bakker gaf een indrukwekkende presentatie met schokkende voorbeelden. “Elke 6 seconde gaat er een kind dood door de honger”. Hij zweeg even. “Dit is 6 seconde”. Weer even die stilte. “En dit is nog eens 6 seconde”.

“De wereld gaat naar de klote”

“De wereld gaat naar de klote”, stelde Bakker. De hele presentatie was een wake-up call over wat er allemaal mis is. Dat is veel. Zo is er niet één crisis (de economische), maar wel vier crises. Economisch, klimaat, voedsel en energie. En zo ging het maar door. Bakker droeg meer en meer feiten aan over wat er mis is. Er leek geen perspectief. Althans niet voor de mensheid. Want de aarde gaat niet naar de klote, hoogstens de mensheid. Peter eindigde met een call to action: laat iedereen er iets aan doen! Goed idee! Maar ik ging niet direct over tot actie. Wat miste ik nu?

Het is wat het is

Ik maakte een vertaalslag naar mijn eigen denken en doen en kwam voor mij zelf tot twee persoonlijke aanvullingen. De eerste is dat de huidige situatie volgens mij niet goed of fout is. Volgens mij is het wat het is. Dit is de situatie waarmee we met z’n allen moeten dealen. Ik geloof dat we als mensheid krijgen wat we nu nodig hebben. We hebben er een rommeltje van gemaakt en dat gaan we opruimen. De crisis is niet goed of fout. Ik denk zelfs niet eens dat de crisis is. Want dat geeft al een oordeel over de huidige situatie. De situatie is. Punt. Uit. Aan het werk.

Het is al lang een rommeltje dus het opruimen zal nog wel even duren. Er ontstaat een nieuwe balans met nieuwe situaties. Misschien wel een soberder leven dat we nu kennen. Waarom houden we zo vast aan wat we hebben? Denken we dat dit zekerheden zijn? Hoe zeker zijn deze zekerheden eigenlijk?

Optimistisch…

“Optimisme is een morele verplichting”, zo stelde de wetenschapsfilosoof Karl Popper. Ik ben het daarmee eens. Optimisme is voor mij een levenshouding vanuit het geloof dat ieder individu kracht heeft van zichzelf en vooruit kan als hij of zij dat wil. Ook bijdragen aan de verandering van onze wereld hoort daar bij. Ik voel me optimistisch en wil vandaar uit bijdragen aan initiatieven. Het verhaal van Bakker ervaar ik als waardevol. Maar hoe zou het zijn als hij na 10 minuten een optimistisch perspectief zou ontvouwen? Hoe zou het er straks uit kunnen zien? Of… is er geen perspectief?

…en waakzaam

Optimisme is niet hetzelfde als naïviteit. Optimisme is realisme met een perspectief. Optimisme is altijd een lichtje aan het einde van de tunnel zien. Alleen jij kunt dat lichtje uitdoen. De afgelopen weken kreeg ik van diverse kanten en klanten het bericht dat “de business stil is”. Hmmm… Wat zegt dat? Volgens mij is het een signaal. Maar waarvan? Waarvoor? Komen we in een nieuwe crisis? Praten we onszelf die nieuwe crisis aan? Ik merk dat ik zelf optimistisch ben. Absoluut! Nieuwsgierig ook. En sinds de laatste weken waakzaam. Klaar om te doen wat nodig is.

Is de wereld nog te redden? Wat denk je? Wat doe jij?

ScaleUp Company