De vrijheidsparadox

Ondernemers. Krachtig omdat ze gedreven zijn door vrijheid. Vrijheid om dingen anders te doen. Maar als hun bedrijf groeit leveren ze vrijheid in. En worden ze ongelukkig. Met alle gevolgen van dien.Tenzij ze deze twee tips in acht nemen.

De drijfveer van veel ondernemers is vrijheid. De vrijheid om onafhankelijk te zijn. Om spraakmakende ideeën te creëren. En vervolgens neer te zetten. De vrijheid om kansen te spotten en te pakken. Die vrijheid is een groot goed voor elke ondernemer. Beroof de ondernemer van zijn vrijheid en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Maar weet je wat nu zo gek is? De ondernemer berooft zichzelf vaak van zijn eigen vrijheid! Onbedoeld maar niet minder desastreus. De knellende vrijheidsparadox. Hoe zit dat?

Vrijheid en flexibiliteit gaan hand in hand. Maar staan op gespannen voet met structuur. Dit is precies het probleem. Een groeiend bedrijf vraagt om meer structuur. Het gedoe en gedonder begint bij zo’n 10 medewerkers. Dat gaat ten koste van… flexibiliteit. En vrijheid voor de ondernemer. Die zich vaak snel begint te vervelen. En iets er naast opstart. Daarmee hervindt de ondernemer weer zijn vrijheid. Ten minste, in eerste instantie. Maar hetzelfde gebeurt.

Tenzij…

De ondernemer kan zijn eigen vrijheid creëren. Door vanaf dag één twee dingen te doen. Die met elkaar te maken hebben. De eerste is werken met A-spelers. De juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment. Niets is zo heerlijk als werken met A-spelers. Daarmee heeft de ondernemer weinig drama en zijn aandacht vrij voor wat belangrijk is.

Het tweede dat de ondernemer kan doen is zijn tweede man of vrouw vinden. Zo snel mogelijk. Een goede tweede man geeft veel vrijheid. Zeker als de rollen goed verdeeld zijn. Vaak is de ondernemer een ‘visionair’, een directeur ‘morgen’. Met een tweede man die een ‘integrator’ is werkt het soepel. En behoudt de ondernemer zijn vrijheid (en daarmee zijn kracht). In het artikel Maak de ondernemer directeur morgen lees je tips hoe je dat praktisch doet. Met een goede tweede man of vrouw voorkom je dat de organisatie straks als een blok aan jouw been hangt.

Hoe vrij voel jij je in je bedrijf op een schaal van 0 tot 100%?

ScaleUp Company