De vijf rollen van elke scaleup CEO

“Ik ben een manusje van alles”. Ik hoor het vaak. Soms met enige trots. Veel CEO’s van scaleups werken hard, maar niet slim. Wat is de focus van een scaleup CEO? Dit zijn de vijf rollen van elke scaleup CEO.

Van een idee naar een scaleup. Het is de ondernemer gelukt. In dit proces verandert de rol van de ondernemer fors. Van duizenddingendoekje naar scaleup CEO. De rol is smaller en tegelijk belangrijker geworden. De ondernemer weet vaak nog alles wat er in zijn of haar bedrijf gebeurt. Klinkt mooi, maar beperkt groei.

Het is tijd dat de ondernemer anders gaat werken. Met focus. Laserfocus. Beperk je tot vijf rollen als je je scaleup verder wilt doorgroeien. Maar vijf rollen. Alle andere zaken delegeer je. Rücksichtslos. Als dat niet lukt, dan pak je niet terug maar zoek je een andere medewerker. Want dan heb je geen A-spelers. Je beperkt je tot vijf rollen. VIJF. Niet zes. Welke vijf rollen?

1. Productontwikkeling. Een goede product-marktfit is cruciaal voor succes en een soepele uitvoering. Het is de belangrijkste component van strategie. De CEO creëert lichte turbelentie (zo doe je dat) met nieuwe ideeën en door het spotten van trends en concurrenten. Die lichte turbulentie is altijd binnen de context van de kernideologie van het bedrijf. Want anders is het geen lichte turbulentie meer, maar complete chaos.

2. Focus op kwaliteit. De CEO beslist snel en duidelijk bij dilemma’s die bij kwaliteit horen. Nu leveren of nog een maand wachten? De beste kwaliteit of de gevraagde kwaliteit? De CEO zet de norm voor kwaliteit, helpt bij het behalen van die norm en corrigeert als het team die norm niet behaalt. Corrigeren is niet altijd negatief, het ontwikkelen van het team is een prima toekomstbestendige correctie.

3. Vullen van de sales pipeline. De CEO zet alles in gang voor een goed gevulde sales pipeline. Dat is de beste voorspellende factor voor een zonnige toekomst van het bedrijf. In de sales pipeline zitten natuurlijk alleen de ideale kernklanten. Een volle sales pipeline met de verkeerde klanten is garantie voor toekomstig gedoe en gedonder.

4. Bouwen van het team. De CEO verzamelt A-spelers om zich heen. Hij is succesvol als zijn team de doelen en prioriteiten behaalt. De CEO ontwikkelt zijn team, zodat ze meegroeien met de groei van het bedrijf. Fundament voor het bouwen van het team is een magnetische cultuur en een inspirerende en contextgevende kernideologie (missie en visie).

5. Relaties met belanghebbenden. Relaties met klanten, medewerkers, (strategische) partners, pers. Als je bedrijf externe financiering heeft, dan natuurlijk ook de relaties met financiers en investeerders. De ondernemer / CEO heeft een aantrekkings- en overtuigingskracht die niet delegeerbaar is. Maar die de CEO ook slim en in beperkte mate moet inzetten om kracht te behouden.

Moet de scaleup CEO alles zelf doen? Welnee. Dit zijn de vijf verantwoordelijkheden van de scaleup CEO. Iedereen kan en mag er aan werken. De CEO zet de toon en is eindverantwoordelijk. Op alle andere vlakken (zoals sales, uitvoering, financiën) speelt de CEO geen rol. Daar heeft hij A-spelers voor.

Werken aan je bedrijf is het geheim. Deze vijf rollen hebben iets met elkaar gemeen. Ze bouwen aan de toekomstige continïteit van het bedrijf. Dit is werken ‘aan’ het bedrijf pur sang. In de opstartfase werkte de ondernemer misschien wel 100% in zijn bedrijf in plaats van aan zijn bedrijf. Naar mate het bedrijf groeide verschoof deze verhouding. Voor een scaleup CEO is de best practice 80% werken aan het bedrijf en 20% in het bedrijf. Bijvoorbeeld een project dat vernieuwend en gezichtsbepalend is. Het is het deze ontwikkeling die er voor zorgt dat de CEO de A-speler is voor de scaleup. Het is een continue ontwikkeling van groei in de rol van CEO. Wat is jouw volgende stap in groei?

ScaleUp Company