De kracht van kernwaarden

Elk bedrijf heeft kernwaarden (’core values’). Ook als ze (nog) niet benoemd zijn. Wat zijn kernwaarden, hoe ontdek je ze en waarom zijn ze zo belangrijk?

Kernwaarden zijn essentieel

Kernwaarden zijn de essentiële bouwstenen die de grondbeginselen vormen voor alles in de organisatie. Ze komen voor uit de identiteit en bepalen wat een organisatie belangrijk vindt. Kernwaarden sturen hoe we de dingen doen (oa. de processen) en wat we doen (het gedrag van medewerkers richting klanten).

Waarden kunnen vooral ook inspireren. Waarom wil je graag werken bij een organisatie? Ongetwijfeld omdat de kernwaarden je aanspreken.

Kernwaarden veranderen niet elk jaar, maar staan voor een veel langere periode vast. Jonge organisaties (0-5 jaar) zullen merken dat hun kernwaarden nog niet zo lang vaststaan. Beschrijf ze echter wel en sta veranderingen toe.

Kernwaarden zijn verhalen

Veel organisaties gebruiken als kernwaarden: “kwaliteit”, “klantgerichtheid” en “flexibiliteit”. Uit onderzoek van het Franse bureau Welcom blijkt de top 10 van waarden van Europese bedrijven er als volgt uit ziet:

 1. Kwaliteit
 2. Innovatie
 3. Klantgerichtheid/tevredenheid
 4. Integriteit
 5. Leefmilieu
 6. Teamspirit
 7. Knowhow
 8. Maatschappelijke verantwoordelijkheid
 9. Succes
 10. Respect

Deze top 10 inspireert niet om twee redenen: het zijn woorden waar je nog alle kanten mee op kunt omdat er nog geen invulling aan is gegeven. Daarnaast zijn deze woorden nu zo vaak gebruikt dat ze cliché zijn.

Kernwaarden zijn dus geen woorden.

Wat dan wel?

Kernwaarden beeld je uit door een verhaal, gebaseerd op wat voor jouw organisatie belangrijk is. “Weet je nog, Jan die speciaal ‘s nachts naar Parijs reed om de order toch op tijd bij de klant te krijgen?”. Dat zegt meer over klantgerichtheid dan wat dan ook.

Kernwaarden moet je ontdekken

Kernwaarden kun je niet definiëren. Wij willen klantgericht zijn, dus we zetten klantgerichtheid op nummer 1 van onze lijst met waarden. Kernwaarden zijn er al, je hoeft ze alleen nog te ontdekken. In de praktijk beschrijf je een handvol kernwaarden, zeg een stuk of vijf. Hoe doe je dat?

Beeld je eens één of twee ‘ideale’ medewerkers in en beschrijf ze uitvoering. Waar staan ze voor? Waardoor wordt een klant op de wenken bediend? Waardoor passen ze in de organisatie?. Uit deze oefening komen vaak verschillende kernwaarden naar voren. Een voorbeeld: “Office manager Nicolien kwam zelfs op haar vrije dag naar de zaak om bij het tekenen van een grote deal te zijn, want je weet maar nooit of er op het laatste moment nog informatie nodig is die zij kan aanleveren en beslissend is voor het tekenen van een deal”. Wow, wat een verhaal. Zegt veel over de kernwaarde “betrokkenheid”. Dank je wel, Nicolien!

De waarde

Expliciete kernwaarden zijn dus krachtiger dan impliciete waarden. Wanneer een organisatie haar waarden expliciet maakt en koppelt aan een merkbelofte (“binnen 30 minuten is de pizza bij je thuisbezorgd en anders hoef je niets te betalen“), dan ontstaat de energie die nodig is om jouw ideale klant te triggeren of jouw ideale medewerker aan te trekken.

3 stappen naar kernwaarden voor je organisatie
Kernwaarden effectief maken binnen je bedrijf doe je in drie stappen:

 1. Ontdek de kernwaarden en beschrijf ze: door het expliciet maken vergroot je de werking van kernwaarden. Beschrijf de ideale werknemer(s), vertel de verhalen en ontdek de kernwaarden die eronder liggen.
 2. Zet kernwaarden in bij alles wat de organisatie doet. Vooral in de gebieden: marketing communicatie en werving van nieuwe medewerkers.
 3. Versterk kernwaarden: sta minimaal elk kwartaal stil bij de kernwaarden en kijk hoe je ze kunt versterken in je communicatie naar de markt.

Kernwaarden zijn de bouwstenen van elke bedrijfscultuur. Het zijn de normen en principes die we hanteren, de geschreven en ongeschreven regels van je organisatie. Wil jij hiermee aan de slag? 14 oktober organiseren wij een virtuele Masterclass Scaling Up. Eén van de onderwerpen in de Masterclass is het formuleren van de juiste kernwaarden. Interesse? Meld je hier aan.

ScaleUp Company