De kracht van een soepel businessmodel

Hoe start jij je nieuwe organisatie? Of hoe ben je destijds je organisatie gestart? Waarschijnlijk met een businessplan dat precies beschrijft wat en waneer je gaat doen en wil bereiken. Maar heb je ook een Plan B? Want om in onzekere tijden te groeien moet je in staat zijn om direct in te spelen op uitdagingen en veranderingen die zich aandienen.

Het succes van grote merken zoals PayPal, Starbuck, Google, en eBay is dat ze hun oorspronkelijke businessplan hebben losgelaten. Als ze dat niet hadden gedaan dan hadden wij waarschijnlijk nooit wat van ze gehoord. Ze hebben radicale veranderingen aangebracht in hun oorspronkelijke modellen, het werd een bekend merk en interessant voor beleggers.

Real-Time Business
Plan A is prima maar soms is plan B tóch beter.  John Mullins, spreker op Growth Summit 2013, en Randy Komisar hebben dit beschreven in het boek ‘Getting tot Plan B’. ‘Getting tot Plan B’ vertelt met voorbeelden uit de praktijk hoe je een businessmodel zo kan inrichten waardoor je flexibel bent. Het is belangrijk om je plan zo in te richten dat je kan blijven testen en zodat je de belangrijke elementen van je plan kan aanpassen.

Vijf knoppen van je businessmodel
De vijf belangrijkste elementen van je businessplan zijn het verdienmodel, de bruto marge, het operationele model, het werkkapitaal model en het investeringsmodel. Je bent succesvol wanneer deze vijf elementen samenwerken. Deze elementen bepalen hoe levensvatbaar je organisatie is.

Plan B
Het is bijna onmogelijk dat je allereerste opgezette plan goed voor jouw organisatie werkt. Een businessmodel vergt constant aanscherpingen. ‘Getting to Plan B’ gaat dus ook over het proces van het ontdekken van het model dat wel werkt. Het oorspronkelijke plan is meestal verkeerd. Het aanscherpen van je model doe je door constant andere verwachtingen te formuleren en metingen door te voeren. ‘Getting te Plan B’ heeft dus geen perfect plan. Het gaat juist om het constant blijven aanpassen op bestaande economische situaties. Ofwel Agile Business.

Leren van voorbeelden
Het uitgangspunt voor een nieuw businessmodel is om van succesvolle voorbeelden te leren. Vergelijk jouw model met bestaande modellen. Kopieer wat werkt, vermijdt wat niet werkt voor jouw organisatie en voor verbeteringen door. Probeer deze successen na te bootsen op een bepaalde manier of te herhalen. Experimenteer. Kies bewust om bepaalde dingen anders te doen. En onthou dat het uiteindelijk je klanten en je cashflow zijn die het succces van je model bepalen.

Ook een succesvol business plan?
Wil je echt begrijpen hoe businessmodellen succesvol worden? En wil je horen hoe onder andere Amazon, Apple, eBay, Google, Zara, Skype hun businessmodel hebben opgezet en constant hebben aangepast? Kom dan zeker naar Growth Summit 2013. Want schrijver van het boek John Mullins vertelt in zijn presentatie aan welke knoppen van je businessmodel je moet blijven draaien. Hij laat zien hoe bedrijven systematische experimenten gebruikten om hun bedrijf te transfomeren tot een succesvolle Plan B.

John Mullins is Associate Professor of Management Practice op de London Business School. Hij is een ervaren ondernemer en heeft jaren onderzoek gedaan bij de grootste bedrijven over heel de wereld. Op woensdag 22 mei 2013 spreekt hij op Growth Summit 2013 dat voor de derde keer in Nederland wordt georganiseerd door Gazelles en Spark Leadership. Vier internationale topsprekers en 200 ambitieuze ondernemers en directeuren komen die bij elkaar om te netwerken, inspiratie op te doen en praktische tools te ontdekken om direct de volgende dag aan de slag te gaan.

Lees hier meer over Growth Summit 2013.

ScaleUp Company