De gelukkige ondernemer

gelukkige ondernemer

De gelukkige ondernemer. Niets is zo krachtig als een gelukkige ondernemer. Maar een groeiend bedrijf maakt een ondernemer vaak ongelukkig. Hoe verkrijgt de ondernemer weer zijn geluk terug als zijn bedrijf groeit? Ontdek in een artikelserie de komende zeven weken hoe!

ME! = persoonlijk leiderschap
Persoonlijk leiderschap voor ondernemers is één van de zeven stappen van de groei- en bloeicyclus (lees meer over de groei- en bloeicyclus). De groei- en bloeicyclus doorloopt een bedrijf binnen 12 maanden en geeft op zeven gebieden focus voor groeiende bedrijven. Persoonlijk leiderschap is daarin een belangrijke stap. Als de ondernemer niet goed in zijn vel zit, groeit en bloeit zijn bedrijf minder voortvarend. Want wat gebeurt er?

Als het bedrijf groeit, raakt de ondernemer zijn vrijheid kwijt. Vrijheid is precies de drijfveer voor de ondernemer om te beginnen. Juist zijn vrijheid komt in gedrang als het bedrijf groeit. Groei kost energie en levert gedoe op. Veel energie en veel gedoe. De ondernemer komt in de rol van manager. Dat maakt de ondernemer ongelukkig. Dus wat staat de ondernemer te doen om gelukkig te zijn?

Het grootste dilemma
Zijn vrijheid weer terug krijgen. Dat is het grootste dilemma van de ondernemer. Die vrijheid was optimaal bij de start van het bedrijf. Maar daarna… Het bedrijf groeide, mensen kwamen aan boord en de ondernemer ging allerlei verplichtingen aan. Voordat de ondernemer er erg in heeft is hij zijn vrijheid kwijt. Bepaalt zijn bedrijf zijn leven in plaats van andersom. Vreselijk. Geleefd worden in plaats van leven. De ondernemer voelt stress en frustratie in plaats van inspiratie en vrijheid.

Zeven weken, één thema
De komende zeven weken schrijf ik artikelen over persoonlijk leiderschap voor ondernemers. Het thema is “ME! Freedom!”. Wat een ondernemer die vrijheid voelt is niet te stuiten. YES! Dat is wat onze mooie wereld nodig heeft.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • focus op je gevoel: voelen wat je op dit moment écht belangrijk vindt
 • regie nemen en houden
 • energiemanagement: je eigen energie voelen en managen
 • grenzen stellen en bewaken
 • rollen van de ondernemer (PMOI)
 • flow ervaren
 • medewerkers leiden zonder zelf geleefd te worden
 • evenwicht bereiken door anders te kijken

Daarbij komen boeken aan de orde als:

 • Managing energy and not time van Tony Schwarz
 • Fire Starter Sessions van Danielle LePorte
 • Leading the life you want van Stewart Friedman
 • en meer.

Wat kun je verwachten? Verrijkende inzichten die je ogen openen en je aan het denken zetten. En natuurlijk superpraktische tools en tips. Zodat je je vrijheid terugkrijgt.

Wil je proactief meelezen met nieuwe artikelen? Laat dan mij je emailadres weten, dan krijg je deze zeven weken één artikel per week en daarna stopt het. Dat is de gemakkelijkste manier om te weten hoe je je vrijheid weer terug krijgt.

Wil je tips of boeken of wat dan ook delen, laat het me weten!

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company