De betekenisvolle dimensie van waarde

Waarde. Toegevoegde waarde. Een woord dat we vaak in marketing gebruiken. Een organisatie dient waarde toe te voegen, want anders heeft het geen bestaansrecht. We drukken de waarde vaak in geld uit. Maar klopt dat wel?

Commerciële waarde

De toegevoegde waarde is het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs. “Wij maken een brutomarge van 30%, ofwel € 200.000 op deze deal”, vertelde de verkoper trots aan zijn sales manager. Maar wat zegt dat eigenlijk? Is dat wel waarde of is dat gewoon het verschil tussen de verkoop- en inkoopprijs? Waarom kost een flesje Spa dan in de supermarkt 30 cent en precies hetzelfde flesje op Schiphol bijna 3 euro? Hoe zit het met onze BTW, Belasting Toegevoegde Waarde? Welke waarde voegt die eigenlijk toe?

Betekenisvolle waarde

Waarde uitdrukken in geld maakt waarde armoedig. Niet alleen armoedig, maar ook volledig gericht op de korte termijn. Het perspectief van geld is eenzijdig. Waarde kent meer dimensies dan alleen de financiële, economische of commerciële waarde.

Ik geloof dat elk individu en elke organisatie een reden van bestaan heeft. Niets is er ‘zomaar’, en zelfs als het er wel ‘zomaar’ is dan is er nog effect op de wereld erom heen. Dus ‘zomaar’ bestaan bestaat niet! Dus als er wel een reden van bestaan is, wat is die reden van bestaan? Tegenwoordig benoemen we die reden van bestaan vaak in een missie, visie of BHAG (het grote doel van de organisatie). Het kennen en benoemen van die reden van bestaan maakt de organisatie op korte en lange termijn effectief. Hoe mooi is het als we met onze producten en diensten klanten kunnen helpen bij hun bestaansrecht door het meerealiseren van hun doelen en dromen? Zouden we dan niet ècht waarde toevoegen?

De waarde van WC-papier

Maar er zijn natuurlijk dingen die je zo goedkoop mogelijk moet inkopen. Die werkelijk niets bijdragen aan ons bestaansrecht. Toch? “Geef eens een voorbeeld”, vroeg ik aan de inkoper die mij dit vroeg. “WC papier”, was zijn antwoord. “Ik heb net 2,4 cent extra korting bedongen. Per rol!” Cool. “Dezelfde kwaliteit?”, vroeg ik belangstellend. “Nee, dat niet, maar dat merkt niemand” was zijn antwoord. Ik denk dat slecht WC-papier een invloed heeft op de tevredenheid van medewerkers. En stel je eens voor dat een bezoekende klant naar het toilet gaat? Wat denkt hij van goedkoop toiletpapier in relatie met je organisatie? WC-papier als marketinginstrument? Ook WC-papier heeft een invloed op de bestaansrecht van je organisatie.

Betekenisvolle waarde ontdekken

Door het bestaansrecht van de klant te ontdekken kun je optimale waarde toevoegen. Je verkoopt dan niet alleen producten en diensten, maar je helpt de klant dan met het invullen van zijn of haar droom. Dat voegt pas echt waarde toe! En is dat niet wat de wereld op korte en lange termijn verder brengt?

ScaleUp Company