De ambitietuinman

Organisaties laten groeien. Het lijkt aan de orde van de dag. Groeiprogramma’s, coaches en adviseurs schieten als paddestoelen uit de grond. Maar je hebt toch geen coaches en adviseurs nodig om te groeien? Ga liever naar een tuinman 🙂
Walnotenboom
De tuinman had de populieren gesnoeid en keek tevreden. Veel meer licht viel de keuken binnen. Ook ik keek tevreden. Alleen die walnotenboom… “Kun je die nu ook snoeien?”, vroeg ik. Zijn antwoord was resoluut: “Nee!” om er “Want dan gaat hij bloeien” aan te voegen. Ik keek verbaasd. “Bloeien is toch goed? Snoeien die boom!” Geduldig legde de tuinman uit dat hij niet bloeien bedoelde maar bloeden en dat de walnotenboom een snoeironde niet zou overleven. Tenzij hij in juni zou snoeien. Over twee maanden. Niet nu.
Op de fiets dacht ik over deze wijsheid na. En ontdekte een parallel met organisaties.
Groeien tot wat je bent
Mijn tuin is een heel ecosysteem. Er staat en doet van alles. Gras, bloemen, planten, onkruid en bomen. Van alles wat, van sommige veel. Ondertussen gebruiken wij en de katten van de buren de tuin uitbundig. Als we een tulpenbol in de grond stoppen, komt daar in het voorjaar een prachtige tulp uit. Nooit een boom of hyacinth of sneeuwklokje. De natuur is wat betreft lekker duidelijk. Eens een tulp, altijd een tulp. Dat is wel eens anders in de wereld van organisaties, waarin organisaties proberen te transformeren tot iets wat ze eigenlijk niet zijn. Eigenlijk is de tuin prima vergelijkbaar met het landschap waarin een organisatie zich bevindt. Ecosysteem is daar het trendy woord voor. En je hebt meer dan genoeg groeiprogramma’s, coaches en adviseurs die beloven je organisatie te laten groeien. Maar kan dat eigenlijk wel? Kun je eigenlijk wel een organisatie laten groeien? Wat kunnen we leren van de tuinman, de tovenaar in het tuinlandschap?
Ontkiemen, groeien, bloeien en snoeien
De tuinman zorgt dat alles in orde is in de tuin. De tuinman staat er niet bij om te kijken of alles groeit. Hij helpt ook niet groeien. Heb je ooit een tuinman aan een tulp zien trekken ondertussen mompelend “Schiet nu eens op”? Nee toch? Ook zie je een tuinman nooit planten en bloemen transformeren tot iets anders. Een bonsaiboompje proberen een eik te laten zijn. Wat doet de tuinman dan wel?
De tuinman zorgt voor de condities dat alles in de tuin kan ontkiemen, groeien, bloeien en vrucht dragen zoals bedoeld. Meer niet. Minder ook niet 🙂 De tuinman weet vanuit zijn ervaring precies wanneer hij in dit proces waarde kan toevoegen door aarde te schoffelen, onkruid te wieden, bepaalde planten te bemesten en andere planten juist weer niet. De tuinman kan ook goed snoeien. Want ook dat hoort er bij. Zonder groeien en snoeien geen bloeien. Na elke periode van energievretende groei is er ook de periode van rustgevende bloei.
De tuinman zorgt niet voor goed weer. De tuinman verandert ook geen paardebloemen in tulpen. Wat de tuinman doet is ervoor zorgen dat alle voorwaarden er zijn om alles te laten groeien en bloeien zoals bedoeld is. Wat dat betreft werkt dat ook zo bij organisaties. Organisaties kunnen groeien tot een volle potentieel. Het potentieel wat ze in zich hebben, niet wat ze willen zijn. En wat betekent dat voor mij als groeifacilitator, groeicoach of groeimentor?
Ben ik niet eigenlijk gewoon een tuinman? Een tuinman die helpt ambities te ontkiemen, groeien en bloeien? Zodat ideeën, mensen en kansen zich verbinden met resultaten?
Meer Artikelen van Bart van Nol
- 18-04-2012De vijf groeifasen van elk bedrijf
- 18-04-2012ScaleUp story: Ron Haans
(First Impression) - 18-04-2012ScaleUp story: Bastiaan Janssen (Vijfhart)
- 18-04-2012ScaleUp story: Ingrid
Cayet-Keller