De 3HAG: de mini BHAG

Een ambitieuze strategie is cruciaal voor succes. Maar soms lukt het niet om zo’n ambitie nu goed neer te zetten. Het alternatief? De mini-BHAG ofwel de 3HAG!

De BHAG is de heldere stip aan de horizon die medewerkers aantrekt en uitdaagt. Die horizon is meer dan 10 jaar vanaf nu. Dat lijkt een eeuwigheid in een tijd dat je markt volgend jaar misschien disruptief is veranderd. Toch is die horizon ver weg cruciaal voor succes nu. Lees er ook over in Formuleer je BHAG.

De 3HAG is een mini BHAG. De horizon is 3 jaar. De 3HAG beschrijft precies wat je wilt bereiken met je bedrijf over 3 jaar. Maak dat glashelder en werk dat uit met de foto van de toekomst of painted picture. Een inspirerende oefening om je mensen in mee te nemen. De painted picture is een visualisatie van een dag over 3 jaar. Hoe ziet je kantoor er uit? Voor wie werkt je bedrijf? Met wie werk je? Maak die beschrijving zo kleurrijk mogelijk, zodat je het voor je ziet en dat je het voelt.

De BHAG en 3HAG werken perfect samen. Ze sluiten elkaar niet uit. Met een krachtige BHAG kun je een krachtige 3HAG formuleren. Daarmee neem je een tussenstap die er toe doet. En je maakt het voor je team helderder hoe je uiteindelijk bij de BHAG wilt komen. Maar de 3HAG heeft ook zijn waarde als het formuleren van een goede BHAG even niet lukt.

De voordelen van het formuleren van een 3HAG zijn onder andere:

  • eenvoudiger om te vinden. Drie jaar is voor veel mensen iets gemakkelijker om zich voor te stellen.
  • geeft direct richting. Omdat de heldere stip superconcreet is, weet het team direct wat het moet doen. Elke beslissing op dagelijks niveau kan iedere medewerker toetsen aan de 3HAG.
  • te visualiseren en te voelen. Uitwerken in een painted picture heeft een levendige kijk in de toekomst van je bedrijf.

Test wel of je 3HAG iedereen uitdaagt. De grootste valkuil is dat je het doel te laag stelt. Want we hebben het nu al zo druk. De verbeeldingskracht van de 3HAG is minder dan die van de BHAG. Zoek daarom samen het evenwicht tussen ‘uitdagend’ en ‘woest aantrekkelijk’ enerzijds en ‘belachelijk’ en ‘onmogelijk’ anderzijds. Neem er de tijd voor om dat evenwicht te vinden. Je zult al snel merken dat de 3HAG enorm goed werkt voor groei en bloei van je bedrijf.

ScaleUp Company