Wil je een cultuur van accountability? Start met deze 3 disciplines.

Wil je graag vakantie vieren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de dagelijkse operatie?

Wil je de rust ervaren dat jouw team presteert, en beslissingen maakt zonder jouw input?

Waarschijnlijk wel.

Dit kan alleen met een cultuur van accountability, waarin elke medewerker a) zijn/haar persoonlijke prioriteiten kent, b) deze prioriteiten zijn gekoppeld aan KPI’s / kengetallen, en c) deze dagelijks worden gemonitord door de persoon zelf en het hele team.

Lees in dit artikel welke drie disciplines van de Scaling Up methodiek je kunt implementeren om dit scenario voor elkaar te krijgen.

Lees eerst dit.

De échte reden waarom ondernemers ondernemen = de optie om voor vrijheid te kunnen kiezen.

Als je vraagt waarom ondernemers ooit zijn ooit gestart met hun bedrijf, krijg je antwoorden als:

  • ik had een briljant idee
  • ik was briljant in mijn vakgebied en dacht het beter dan mijn baas te kunnen
  • ik kan niet tegen gezag en wil op eigen benen staan..

Als je echter doorvraagt naar de échte motivator van ondernemers, kom je vaak terecht bij dat ene woord: VRIJHEID.

Vrijheid betekent voor veel ondernemers niet eens een week waarin ze niet hoeven te werken. Nee, vrijheid betekent voor ondernemers dat ze de optie hebben.

De optie om vrij te nemen zonder dat het mis gaat.

De optie om vrij te nemen zonder dat hun inkomsten afnemen.

De optie om vrij te nemen zonder stress.

Kortom, vrijheid voor ondernemers is dat ze altijd de keuze hebben om te ontsnappen, zonder gevolgen.

De ultieme vrijheid voor ondernemers = een cultuur van accountability

Kun jij als ondernemer vrij nemen zonder dat alles regelrecht in de soep loopt?

Kunnen al jouw medewerkers de juiste beslissingen maken zonder jouw input? Of storen ze je continu over de meest triviale zaken?

Werken ze net zo hard als jij er niet bent?

Als het antwoord op deze drie vragen (prestatie, beslissingen, activiteit) positief is, dan kan ik je feliciteren: je hebt een geweldig team, die precies weet wat ze moeten doen, hoe ze dit moeten doen en wat hun ‘key metrics’ zijn.

Als je antwoord nee is op deze vragen, pas dan deze 3 disciplines van Scaling Up toe om vrijheid voor jezelf te creëren.

De 3 disciplines voor een ultieme prestatiecultuur

Zoals je weet helpen we bij ScaleUp Company andere organisaties om sneller te groeien met de Scaling Up Methodiek. Een belangrijk onderdeel in deze methodiek is de Rockefeller Habits: dit zijn 10 principes/activiteiten die essentieel zijn voor scaleup organisaties die hunkeren naar structuur en voorspelbaarheid in hun organisatie.

De Rockefeller Habits zijn opgedeeld in 3 disciplines, waarmee jij als ondernemer een cultuur van accountability creëert:

  1. Prioriteiten
  2. Kengetallen
  3. Overlegritme

Prioriteiten

(zodat iedereen weet wat dit kwartaal hun focus is)

Kies elk kwartaal 2-5 prioriteiten waar je organisatie zich op focust om groei te versnellen/faciliteren. Dit zijn dus NIET prioriteiten die te maken hebben met de ‘standaard’ dagelijkse operatie. Een prioriteit van een salesmedewerker kan dus niet zijn: 100 leads bellen. Want dit hoort bij zijn ‘business as usual’.

Kortom, prioriteiten zijn gefocust op uitkomsten die  je organisatie op dit moment nodig heeft om verder te groeien – zaken die anders op de eeuwige to-do lijst blijven staan.

De prioriteiten moeten daarnaast altijd in lijn zijn met de BHAG en de missie, en zijn altijd concreet geformuleerd (‘contract met nieuwe sales manager getekend op 30 juni).

*Pro-tip: zorg ervoor dat de prioriteiten opgedeeld zijn in sub-resultaten, oftewel key results. Dit concept komt van de OKR methodiek, waar o.a. de medewerkers van Google en LinkedIn dagelijks mee werken. Lees hier meer over de OKR methode.

Kengetallen

(zodat iedere medewerker kan aangeven of hij een goede dag of week heeft gehad)

Wat zijn de ‘key metrics’ (KPI’s) waarmee iedereen in de organisatie van elkaar kan zien hoe ver zij staan in het behalen van de top prioriteiten?

Key Performance Indicators (KPI’s) zijn cruciaal voor transparantie. Iedere medewerker heeft een handvol (3-5) getallen waaruit blijkt dat het goed gaat. Of niet natuurlijk. In beide gevallen geeft een KPI een schat aan informatie. We schreven er eerder over in Kept Promise Indicators.

Heb je deze KPI’s goed geformuleerd en zichtbaar gemaakt, dan ben je al 75% op weg naar een cultuur van accountability. Immers, iedereen werkt dan doelgericht naar de juiste cijfers. Niet alleen dat – de rest van het team ziet van elkaar of de voortgang goed gaat.

Als je werkt met de OKR methodiek, kan het prima zijn dat iemand prioriteit uit meerdere KPI’s bestaat. Bijvoorbeeld:

Prioriteit =  contract met sales manager getekend op 30 juni

KPI 1 = 12 gekwalificeerde CV’s ontvangen

KPI 2 = 6 gesprekken met kandidaten gevoerd

Overlegritme

(zodat iedereen elkaar scherp houdt in het behalen van de doelen en informatie snel en accuraat door de organisatie gaat)

Wanneer iedereen in jouw organisatie zijn/haar doelen en KPI’s kent, hoe zorg ervoor dat de voortgang wordt gemonitord en besproken?

Dit is een essentieel onderdeel van de Scaling Up methodiek: ervoor zorgen dat er een gestructureerd communicatie ritme in de organisatie komt. Dit zijn vaste communicatiemomenten waarin jouw team middels een vaste structuur elkaar a) op de hoogte houdt van de cijfers, b) successen deelt, c) eventuele hulpvragen kan neerleggen bij elkaar.

Heb je deze vaste contactmomenten niet, dan is het bijna onmogelijk om een cultuur van accountability te creëren. Simpelweg omdat medewerkers automatisch ‘laks’ worden en snel terugvallen in hun vaste werkzaamheden, hun vaste comfortzone van taken. Wil je een cultuur creëren waarin elke medewerker zijn dagelijkse prioriteiten scherp heeft en ook uitvoert, dan is een vaste structuur waarin het wordt besproken essentieel.

Het maakt niet uit hoe groot je organisatie is, of in welke fase het zit, het overlegritme van de Scaling Up methodiek zal vanaf dag 1 jouw groei faciliteren en versnellen:

  • Kwartaalmeeting van een dag
  • Maandelijkse meeting van een halve dag
  • Wekelijkse meeting van een uur
  • Dagelijkse meeting van 5-10 minuten.

Lees hier meer over de uitvoering en effectiviteit van bovenstaand overlegritme.

COMMENT

Wil je als ondernemer meer vrijheid ervaren en een cultuur van accountability creëren? Start dan met de 3 disciplines prioriteiten, meetgetallen en overlegritme. Wil je graag eerst meer kennis van de gehele Scaling Up Methodiek, start met je MT dan met de ééndaagse Masterclass Scaling Up.

(of download een samenvatting van het boek Scaling Up hieronder)

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company