Bedrijfscultuur betekenis

Onze wereld verandert supersnel, intensief en onomkeerbaar. En onze klanten veranderen mee. Dat is een feit. Hoe verandert jouw organisatie mee? En hoe kun je verschil blijven maken? Met een goede bedrijfscultuur.

Mensen maken verschil. De factor mens in een organisatie van enorm belang. Mensen kunnen bijdragen aan de groei van de organisatie. Zowel in positieve zin als in negatieve zin. In veel organisaties kijkt het management naar mensen als een kostenpost. Maar misschien zijn mensen wel geen kostenpost. Maar juist waardevol kapitaal. Mits er een goede bedrijfscultuur is. Wat is een bedrijfscultuur?

De betekenis van de bedrijfscultuur is de samenbindende factor die door iedereen gedragen wordt. De samenbindende factor waarmee we harmonieus samenwerken om gemeenschappelijke resultaten te behalen. Waarin we blij zijn en groeien. Een gezonde bedrijfscultuur schept harmonie maar vermijdt conflicten niet. De bedrijfscultuur betekenis is van enorm belang.

De bedrijfscultuur gaat over hoe mensen prettig en productief samenwerken. Daar zijn twee belangrijke elementen voor nodig:

  • de omgangsvormen. De formele en informele afspraken over hoe we met elkaar omgaan. Omgangsvormen die iedereen accepteert en respecteert. Overtreders worden gecorrigeerd en kunnen uiteindelijk verzocht worden de organisatie te verlaten. Hoe duidelijker die omgangsvormen zijn, hoe beter een bedrijfscultuur een belangrijke rol speelt. Kernwaarden zijn de basis voor die omgangsvormen. (lees ook werken met kernwaarden).
  • de missie en visie. De heldere stip aan de horizon. Wat de organisatie wil bereiken en vooral ook waarom. Een heldere stip die inspireert, schept duidelijkheid en verbindt. De missie en visie zijn de schakel tussen bedrijfscultuur en strategie. Lees ook Bestaansrecht van de organisatie en Formuleer je BHAG.

Een goede bedrijfscultuur is een voorwaarde van een gezond groeiend bedrijf. De bedrijfscultuur maakt een belangrijk onderdeel uit van Scaling Up (Rockefeller Habits 2.0). Wil je meer weten over Rockefeller Habits? Vraag dan gratis het werkboekje Gezond Groeien in Twee Stappen aan. Dan kun je gelijk aan de slag.

ScaleUp Company