Authentiek betekenisvol ondernemen

Betekenisvol ondernemen is het nieuwe ondernemen. Ondernemen met betekenis en impact is ‘hip and happening’. Maar wanneer maakt betekenisvol ondernemen ook kans van slagen binnen je bedrijf?


Maatschappelijke, sociale, ecologische of duurzame impact is ‘hot’.
Betekenisvol ondernemen richt zich op integere impact op lange termijn en combineert dat met succes op korte termijn. Betekenisvol ondernemen is meer dan een statement: “Wij ondernemen duurzaam”. Of: “We denken en doen groen”. Elk betekenisvol bedrijf kan de intentie om betekenisvol te ondernemen op drie niveaus beleggen:

  • marketing. In woorden draag je uit wat betekenisvol ondernemen in je bedrijf betekent en hoe je dat doet. Je zet het met mooie woorden op je website. Of je ontwerpt een mooi ‘lean and green’ logootje en die plak je op de auto’s van je bedrijf. Met een beperkte investering in geld en moeite zet je snel iets neer. Maar het effect is dan ook niet zo groot.
  • strategie. Betekenisvol ondernemen kun je ook beleggen in de strategie. Je formuleert een authentieke missie. Een reden van bestaan die vertelt waarom je bedrijf betekenisvolle impact nastreeft. Of je belegt het in de BHAG. “De wereld is in 2030 malariavrij”. Belangrijke strategische keuzes die richting geven.
  • cultuur. Met de cultuur beleg je betekenisvol ondernemen in gedrag. In daden, zonder woorden. Met een het krachtige sociale kernwaarden geef je betekenisvol ondernemen gevoel. De cultuur van je bedrijf betekenisvol maken kost veel tijd en moeite. En misschien ook veel geld (als je mensen moet laten gaan die niet passen bij de nieuwe cultuur). Tenzij… je deze cultuur in de kern al hebt. Zoals dat vaak bij familiebedrijven het geval is.

Wanneer is betekenisvol ondernemen het meest kansrijk? Als je het belegt op alle drie niveaus. Hoe dieper je betekenisvol ondernemen belegt in je bedrijf, hoe betekenisvoller de resultaten op langere termijn. Betekenisvol ondernemen beleggen in alleen marketing is ongeloofwaardig. Mooie woorden, maar gedrag dat daar niet mee overeenstemt. Zonder impact op lange termijn. Of althans, niet de integere impact die je voor ogen hebt. Daarmee verander je de wereld niet.

Wat doe jij om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze mooie wereld?

ScaleUp Company