Altijd A-speler

mensen-bedrijf

Medewerkers. Je grootste kapitaal. Maar soms ook véél gedoe. Zeker als je goede medewerkers hebt. Want wat doe je als een goede medewerker twijfelt?

Medewerkers die willen en kunnen

Ik sprak met de ondernemer over zijn MT. Hij gaf aan dat hij onzeker was over één van de MT-leden. “Vertel eens”, nodigde ik hem uit. De ondernemer vertelde. “Dit MT-lid is zich aan het heroriënteren op wat hij wil. Hij wil mogelijk iets anders binnen onze organisatie.” Mijn interesse was gewekt. “Waar denkt hij aan?”, vroeg ik. Het bleek al snel dat dit helemaal nog niet duidelijk was. De medewerker wist nog niet wat hij wilde. “Maar wat kan hij?”, hield ik aan. De ondernemer schetste een helder beeld van het potentieel van deze man. Maar willen van en kunnen door de medewerker is één kant van het verhaal. Hoe zit het met de andere kant?

Wat heeft het bedrijf nodig?

Elk bedrijf heeft een bepaalde vraag naar wat nodig is aan medewerkers op dat moment. Het bedrijf is de werkgever, die geeft werk. Maar niet zomaar werk, of alle soorten werk. Nee, het geeft werk dat direct bijdraagt aan de doelstellingen. In scorecards leg je vast wat er nu nodig is. (lees meer over scorecards voor medewerkers). Een bedrijf moet geen mensen aannemen die het nu of binnenkort niet nodig heeft. Maar soms gebeurt het dat een medewerker een ambitie ontwikkelt die niet nodig is binnen het bedrijf.

Altijd A-speler

Een medewerker is een A-speler als hij past binnen de cultuur en presteert waarvoor hij is aangenomen. Een medewerker die gaat twijfelen loopt het risico A-speler af te raken. Want als hij een nieuwe carriere wil ontwikkelen, dan moet daar wel plaats voor zijn binnen de organisatie.

Drie randvoorwaarden

Er zijn drie randvoorwaarden voor een vruchtbare arbeidsrelatie:

  • wat de medewerker wil. De invulling die de medewerker geeft aan zijn rol en de ambitie die hij heeft voor toekomstige ontwikkeling.
  • wat de medewerker kan. De kennis en vaardigheden die nodig zijn om zijn rol goed gestalte te geven, nu en in de toekomst.
  • wat het bedrijf nodig heeft. De vraag die het bedrijf heeft aan de medewerker. De rol die het bedrijf nu of binnenkort nodig heeft.

De medewerker en het bedrijf zijn allebei blij als aan alle drie randvoorwaarden voldaan is. Dat had de ondernemer niet scherp. Hij wachtte op de twijfelende medewerker en gaf zelf niet aan wat zijn bedrijf nodig heeft.

De ondernemer keek bedachtzaam en zuchtte. En zei vervolgens zachtjes: “Maar ik weet niet precies wat mijn bedrijf nodig heeft…”. Tsja.

Als je een optimale medewerker wilt die A-speler is, geef dan aan wat het bedrijf nodig heeft. Dat is de vacature die er nu is.

Foto: Paul Bica

ScaleUp Company