#AgileBusiness

Een belangrijk thema van de laatste jaren is Agile Business. Optimistisch tegendraads ondernemen. Nieuwe dingen uitproberen, leren en snel schakelen. Om in onzekere en veranderende tijden succesvol te blijven. Wat is het en doe je dat?

Thema Agile Business
Bijna ieder bedrijf noemt zich tegenwoordig een Agile Business. Letterlijk vertaald wendbaar bedrijf. Klinkt in ’t Nederlands toch een stuk minder. Misschien is soepel ondernemen beter. Want de huidige veranderende tijd leidt tot onzekerheid. Over wat werkt en wat we nu moeten doen. Wat het decennium succesvol was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Sterker nog, kan misschien niet meer succesvol zijn. Want de wereld verandert. Klanten veranderen. Technologie verandert. Als leverancier speel je daar niet op in door hetzelfde te doen. Zelfs niet als je méér adverteert of nog harder schreeuwt. Maar hoe dan wel?

Wat is Agile Business?
Agile Business gaat over het opnieuw uitvinden van je business terwijl je succesvol bent. Dus niet van alles veranderen zodat je (weer) succesvol bent. Nee. Het uitgangspunt dat je een nieuwe brug bouwt terwijl je er tegelijkertijd overheen loopt. Leren door te doen. Met veel interactie met de omgeving. Vooral klanten natuurlijk. Want die hebben met dezelfde onzekerheid te maken als dat jouw organisatie dat heeft. Het is niet Business As Usual. Maar wel Business As Unusual. Dus waar leg je de nadruk op?

Drie ingrediënten
Drie ingrediënten zijn de smaakmakers van Agile Business:

  • creatief. Nieuwe initiatieven ontplooien. Ook al lijken die tegendraads. Nieuwe patronen zien. Anders denken dan dat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Open staan voor nieuwe invloeden.
  • durf – besluiten nemen ook al heb je nog niet alle informatie, een controversieel (tegendraads) standpunt innemen en verdedigen, je profileren in een groep en je eigen regels stellen (en daarmee afwijken van de gangbare regels en normen). Loslaten wat niet meer werkt. Of misschien wel alles loslaten behalve wat wel werkt.
  • aandacht. Aandacht voor klanten, voor de wereld om ons heen, voor onze organisatie. Aandacht voor de realiteit. Ook al is die soms rauw. Aandacht voor ‘nu’ met de blik gericht op de toekomst. En dankbaarheid naar het verleden.

Natuurlijk zijn er nog geen veel meer ingrediënten. Maar dit zijn voor 2013 dé smaakmakers voor Agile Business.

Hoe doe je dat?
Hier enkele praktische tips:

  • doe mee aan het Groeipanel waarin we samen met een groep enthousiaste en succesvolle ondernemers dit thema verkennen én praktisch uitweren
  • start veel kleine initiatieven en pak direct door op die initiatieven die wat opleveren (zie ook eerst een kogeltje, dan een kanonskogel)
  • start een knipselkrant. Weet je nog van vroeger? Vandaag is dat natuurlijk een digitale knipselkrant. Leidt alle veranderingen je organisatie in. Of concurrenten die failliet gaan. Of juist een enorme deal binnenslepen. Over fusies. Over klanten. Over branches. Over… ja wat niet? Een digitale knipselkrant maakt je werk urgent en jou alert.
  • learning by doing. Minder ideeën, meer doen. En onderzoeken wat wel en niet werkt.

En welke tips heb jij voor Agile Business? Hoe richt jij je organisatie ‘wendbaar’ in? Hoe vind jij uit wat wel werkt? En hoe stop je met wat niet meer werkt (ook al heb je er nog klanten voor)?

Wat betekent #AgileBusiness voor jou?

ScaleUp Company