Agile Business

agile business

Als ondernemer inspelen op veranderingen doe je met Agile Business. Optimistisch, realistisch en tegendraads ondernemen. Nieuwe dingen uitproberen, leren en snel schakelen. Om in onzekere en veranderende tijden succesvol te blijven. Wat is Agile Business en hoe doe je dat?

Waarom Agile Business
Onze mooie wereld verandert snel en ingrijpend. Lange termijnplannen werken niet niet meer. Ondernemen moet anders. Agile Business. Letterlijk vertaald betekent dit wendbaar bedrijf. Dit klinkt in ’t Nederlands toch een stuk minder aantrekkelijk. Misschien is soepel ondernemen een betere vertaling. Want de huidige veranderende tijd leidt tot onzekerheid. Agile Business gaat over wat werkt en wat we nu moeten doen. Wat een decennium lang succesvol was, hoeft nu niet meer zo te zijn. Sterker nog, het kan misschien niet meer succesvol zijn. Want de wereld verandert. Klanten veranderen. Technologie verandert. Als leverancier speel je daar niet op in door hetzelfde te doen. Zelfs niet als je méér adverteert of nog harder schreeuwt. Maar hoe dan wel?

Wat is Agile Business?
Agile Business gaat over het opnieuw uitvinden van je business terwijl je succesvol bent. Dus niet van alles veranderen zodat je (weer) succesvol bent. Nee. Het uitgangspunt is dat je een nieuwe brug bouwt terwijl je er tegelijkertijd overheen loopt. Leren door te doen. Met veel interactie met de omgeving. Vooral klanten natuurlijk. Want die hebben met dezelfde onzekerheid te maken als jouw organisatie. Het is niet Business As Usual. Maar wel Business As Unusual. Dus waar leg je de nadruk op?

Drie ingrediënten
Drie ingrediënten zijn de smaakmakers van Agile Business:

  • creatief. Nieuwe initiatieven ontplooien. Ook al lijken die tegendraads te zijn. Nieuwe patronen zien. Anders denken dan dat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Open staan voor nieuwe invloeden.
  • durf. Besluiten nemen ook al heb je nog niet alle informatie, een controversieel (tegendraads) standpunt innemen en verdedigen, je profileren in een groep en je eigen regels stellen (en daarmee afwijken van de gangbare regels en normen). Loslaten wat niet meer werkt. Of misschien wel alles loslaten behalve datgene dat wel werkt.
  • aandacht. Aandacht voor klanten, voor de wereld om ons heen, voor onze organisatie. Aandacht voor de realiteit. Ook al is die soms rauw. Aandacht voor het ‘nu’ maar met de blik gericht op de toekomst. En dankbaarheid naar het verleden.

Natuurlijk zijn er nog geen veel meer ingrediënten. Maar dit zijn dé smaakmakers voor Agile Business.

Hoe doe je dat?
Ga op onderzoek hoe je Agile Business uitvindt en toepast in jouw organisatie. Maar we hebben al wat praktische tips:

  • gebruik de drie groeitips voor het nieuwe ondernemen.
  • start veel kleine initiatieven en pak direct door op die initiatieven die wat opleveren (zie ook eerst een kogeltje, dan een kanonskogel)
  • vinden van de goede KPI’s, zoals bijvoorbeeld productiviteit (omzet per medewerker)
  • start een knipselkrant. Weet je nog van vroeger? Vandaag is dat natuurlijk een digitale knipselkrant. Breng alle veranderingen in kaart. Concurrenten die failliet gaan. Of juist een enorme deal binnenslepen. Over fusies. Over klanten. Over branches. Over… ja wat niet? Een digitale knipselkrant maakt je werk urgent en jou alert.
  • learning by doing. Minder ideeën, meer doen. En onderzoeken wat wel en niet werkt.

En welke tips heb jij voor Agile Business? Hoe richt jij je organisatie ‘wendbaar’ in? Hoe vind jij uit wat wel werkt en wat niet? En hoe stop je met wat niet meer werkt (ook al heb je er nog klanten voor)?

Wat betekent #AgileBusiness voor jou?

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company