Activators: helder denken en de dingen gedaan krijgen

Veel MT-leden weten precies wat ze moeten doen. Vaak weten ze ook hoe ze het moeten doen. Zelfs met wie is vaak duidelijk. En toch gebeurt het te vaak dat de resultaten achterblijven. Waarom is dat?

Na een kwartaalsessie zien we steeds hetzelfde. Een team vol met energie met de juiste prioriteiten voor de business. Alles staat klaar voor het beste kwartaal ooit. Relevante prioriteiten, superSMART. Goed uitgeschreven met OKR’s. en onderlinge afhankelijkheden besproken. Kan niet fout gaan toch?

Maar hoe vaak gebeurt het niet dat het kwartaal middelmatige voortgang laat zien. Waarom pakt een team niet door, zelfs als het team weet wat er te doen staat en hoe ze het moeten doen?

Dit zien we in de praktijk bij teams, ondernemers en MT-leden:

 • kan niet volledig gaan voor de strategie
 • ontkent realiteit
 • stelt beslissingen uit (vooral de lastige)
 • heeft moeite om zijn of haar comfortzone op te rekken
 • accepteert lage prestaties van anderen en van zichzelf
 • wil graag aardig gevonden worden
 • gaat conflicten niet of te laat aan
 • luistert te weinig naar anderen en zichzelf
 • krijgt het niet voor elkaar om productieve gewoontes op te bouwen
 • meet te weinig en acteert niet op afwijkingen

Wat belemmert groei als we rationeel precies weten wat we moeten doen en hoe? Hoe kunnen we ons gedrag veranderen, zodat we bijdragen aan groei in plaats van groei tegenhouden? Groei van onszelf, van ons team en ons bedrijf?

Senior Gazelles coach Mark Green publiceert in juni zijn boek “Activators – A CEO guide to clearer thinking and Getting Things Done”. Dit boek is gebouwd op uitstekend wetenschappelijk bewijs en ervaringen uit de praktijk. Resultaat: een inspirerend boek met praktische tools om te werken aan helder denken en ontdekken wat je tegenhoudt.

Dit zijn de drie belemmeringen voor persoonlijke groei (growth killers):

 1. je overtuigingen. Welke uitgesproken of onuitgesproken overtuigingen heb je over jezelf, over mensen, over succes, over geld… Ontdek je overtuigingen en zet ze onmiddellijk om in productieve gedachten. Al gaat de gedachte nog zo snel… met Activators herken je ze wel!
 2. je motivatie. De continue motivatie om je in te zetten en te focussen en je niet te laten afleiden. De motivatie om het tot een succes te maken, zelfs als het even tegenzit.
 3. je gewoonten. Vooral de onproductieve gewoontes houden je tegen, want je doet ze niet of half. Je weet dat je ze moet doen, je weet hoe je dat moet doen… en toch…

De oplossing zit in de 8 ‘activators’ om de groeibelemmeringen tegen te gaan:

 1. verminder angst. Herken het stemmetje in je hoofd en beperk de invloed daarvan.
 2. vergroot inspiratie. Neem steeds de ‘waarom’ je het doet voor ogen.
 3. denk rationeel (en vertraag). In plaats van supersnel besluiten, neem een stap terug en onderbouw je besluit met de goede argumenten.
 4. verander onproductieve gewoontes. Weet precies welke gewoontes je tegenhouden in plaats van helpen en verander die in productieve gewoontes.
 5. verander je omgeving. Omring je met mensen die je ondersteunen, zoals collega’s, mentoren en je netwerk.
 6. meet meer. Meten levert zoveel informatie op over wat goed loopt en wat je kunt verbeteren. Meet precies genoeg en acteer!
 7. omarm je verleden. Maak je verleden effectief door ervaringen te kaderen naar de huidige realiteit. Dat geldt zelfs voor ervaringen die veel pijn hebben gedaan of schade hebben veroorzaakt.
 8. geniet van de reis. Vier spontaan en met plezier de successen en geniet tot in elke vezel van groei.

Afgelopen 15 mei deed ik mee aan de eerste workshop in New York. Ik was onder de indruk over de praktische tools. Verrijkt met veel inzicht en een actieplan liep ik geïnspireerd terug naar mijn hotel. Met één wetenschap: deze keer verandert er wél wat.

Wat betekent het voor jouw groei als je de groeibelemmeringen herkent en elimineert?

ScaleUp Company