Aandeelhouders sussen is opportunisme

Mooi artikel in het FD van afgelopen maandag. “Telecomsector was stompzinnig met chatheffing” luidt de kop. Scheidend Vodafone-topman Jens Schulte-Bockum blikt terug. Wij ontdekken puur opportunistisch gedrag.

Aandeelhouders sussen
De chatheffing zou de abonnementen fors duurder maken. Daarmee zouden de telecombedrijven het gratis telefoneren en chatten via internet wel eens even te lijf gaan. Het leidde tot veel ophef bij klanten en kamervragen werden gesteld. Het toch al lage vertrouwen in de telecombedrijven liep er een verdere deuk mee op.

“De prijsverhogingen waren slecht onderbouwd en er is weinig transparantie over het haperende verdienmodel”, zo lezen we. Begrijpelijke speculaties over prijsafspraken steken weer de kop op. Tsja, eigen schuld…
De proefballon leidde tot een storm van kritiek. Schulte-Bockum blikt terug: “Het was een een stompzinnige reactie waarbij het sussen van de aandeelhouders teveel haaks was komen te staan op het belang van klanten”.

Korte termijn
Interne onzekerheid ligt ten grondslag aan deze ondoordachte move. Een gebrek aan een visie op de industrie in het geheel ontbreekt. Negeren van veranderingen in de markt leidt tot brokken en het omhelzen van die veranderingen is de sleutel tot succes. Maar… de blik is op korte termijn gericht en het belang van de aandeelhouder staat boven dat van de klant.

Waardevolle inkomstenbronnen
Het probleem van verdwijnende inkomstenbronnen als spraak en SMS kun je niet aan klanten doorschuiven met een chatheffing. Innovatie naar nieuwe waardevolle inkomstenbronnen. Waardevol voor zowel de aanbieder als de klant. Klanten willen best betalen voor producten en diensten waar ze wat aan hebben. Levert meer geld op en zeker minder gezeur 😉

Opportunisme
Volgens commercieel idealisme is de opportunist diegene die geld verdient op korte termijn zonder een perspectief te hebben op lange termijn. In de praktijk staat het belang van de klant daarmee niet voorop. Vaak gaat het om het verhogen van aandeelhouderswaarde in plaats van klanten bedienen. Bedrijven die bestaan om geld te maken en niet om klanten te bedienen. Daarmee hebben de telecomreuzen nog wel wat te leren. Stel je eens voor, dat je de klanten écht centraal zou stellen… wat zou dát betekenen voor de aandeelhouders?

Een mooi en open interview met deze scheidend topman, alhoewel veelbelovend voor de toekomst vertrekt Schulte-Bockum naar het buitenland. Succes!

ScaleUp Company