5 excuses om niet te groeien

Groeien. Dat is wat de meeste ondernemers willen. Maar groei komt met problemen. Tijd om die aan te pakken. Maar dat gebeurt niet altijd. Lees over de top 5 meest gebruikte excuses om niet te groeien.

Elke groeifase kent haar eigen problemen. Die problemen zijn universeel. Ieder bedrijf krijgt te maken met dezelfde soort problemen als het door een groeifase heen gaat. Hoe sneller de groei, hoe meer problemen. Je concurrent heeft vaak dezelfde problemen. De kunst is om problemen sneller goed op te lossen. Zodat je klaar bent voor de volgende groeifase. De snelheid van het oplossen van problemen bepaalt de kwaliteit van de ondernemer.

Sommige ondernemers blijven hangen in hun bedrijfsproblemen. Maand na maand, soms jaar na jaar. Ze werken keihard. Daaraan ligt het niet. Maar het lukt hun ook niet om stappen te maken naar de volgende groeifase.

Tijd voor actie, zou je zeggen. Actie kan zijn een boek lezen. Echt gelezen, niet op je nachtkastje leggen. Want een ondernemer die niet leest is bijna net zo slecht af als iemand die niet kan lezen. Of je kunt een cursus of training volgen. Een conferentie bezoeken of leren van andere ondernemers die al een groeifase verder zijn. Het lijkt zo logisch. Maar sommigen pakken niet op en niet door. Waarom eigenlijk niet?

Dit zijn de vijf meest gebruikte excuses om nu even niets te doen:

  • mijn problemen zijn uniek voor mijn bedrijf. Hele specifieke problemen. Daar is niet zo maar een oplossing voor. Het blijkt echter dat alle bedrijven in een groeifase min of meer dezelfde problemen ervaren. Soms heftiger, soms minder heftig. Maar altijd herkenbaar.
  • we willen alles zelf uitvinden. Het ‘not invented here’ syndroom. Een variant op ‘mijn problemen zijn uniek voor mijn bedrijf’. Veel ondernemers zijn goed in veel dingen. Omnipotent. En nieuwsgierig. Dus ze zijn oprecht geïnteresseerd hoe het voor hun bedrijf zou kunnen werken. Maar ja, dat strandt dan weer in goede bedoelingen.
  • we hebben nu geen tijd. We hebben het nu te druk. “Na de zomer…”, hoor je dan. Werken ‘in’ je bedrijf beperkt altijd je groei. Werken ‘aan’ je bedrijf is wat het bedrijf nodig heeft om naar de volgende groeifase te komen.
  • geen budget voor training en educatie. Als er geen geld is, dan houdt het natuurlijk op. Cash is de zuurstof voor groei. Maar als er wel cash is, dan kan het nog steeds zijn dat er geen budget is. Hoeveel zou je dan moeten reserveren? We schreven er eerder over in Leergeld voor ondernemers.
  • ik wil wel, maar mijn businesspartner wil niet. Of een variant daarop: “ik krijg mijn MT niet mee”. Tsja, als zelfs de ondernemer afhaakt… dan is misschien de groei er wel uit.

Vaak blijft het met een goede intentie. Maar volgend jaar… dan pakken we het echt op. Tsja. Zonde hoor. Dat kost dan weer een jaar. Wat kun jij nu doen om sneller naar de volgende groeifase te komen?

Bewaren

ScaleUp Company