360 graden succes

Succes. Iedereen wenst het elkaar. Succesvolle organisaties groeiden in omzet, winst en mensen. We zien nu in dat die definitie van succes eenzijdig is. Tijd voor een 360 graden kijk op succes!

Succes 1.0
Je hebt meer succes als je meer omzet en winst maakt. Zo keken we naar succes. “Hoeveel mensen werken er nu voor je?”. Jouw antwoord: “Vijfhonderdvijftig”. Je oogstte bewondering. Want vorig haar waren het er nog ‘maar’ 480.

Maar het leek ook alsof je alleen succes kon hebben ten koste van anderen. Veel hypotheken verkopen ten koste van mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen. Jouw portemonnee centraal stellen in plaats van wat de klant écht nodig heeft. Of succesvol zijn ten koste van je mensen, klanten en medewerkers. Zoals Groupon.

Zou dat anders kunnen? Wat is succes eigenlijk?

Gunstige afloop?
Succes kent vele definities. De Online Encyclopedie geeft twee in deze context:

  • gunstige afloop of resultaat
  • het slagen van een opzet

Ik twijfel over deze definities als we kijken naar de financiële crisis en alles wat daarop volgde en volgt. Is er sprake van een gunstige afloop of resultaat? Ja, in individuele situaties als bankbestuurders en banken wel. Zelfs Bob Diamond van Barclays Bank hoeft na fraude zijn vergaarde privévermogen niet in te leveren. Maar dat is succes over de rug van anderen. De afloop in groter perspectief is helemaal niet gunstig. En evenmin zijn de resultaten.

Het slagen van een opzet dan? De huidige crisis is hierin succesvol. Uiteindelijk bewonderden we organisaties en mensen die succesvol waren, ook als het ten koste van een ander was. En we beloonden ze vorstelijk vanuit het idee dat dit goed is. De opzet is geslaagd. De economie is gestorven. Omdat de definitie van succes onvolledig was. Misschien omdat we gewoon niet beter wisten. Maar hoe is het eigenlijk met jou? Vind jij jezelf succesvol?

Ben jij succesvol?
Ook vanuit in kleiner perspectief heeft succes meerdere kanten. Hoe vaak kom ik niet succesvolle ondernemers tegen, die klagen over een verstoorde werk/privébalans. Waarbij partner en kinderen klagen of juist zwijgend hopen op een ‘gunstige afloop’. Een soort uitgesteld succes. Weet je overigens dat uit onderzoek blijkt dat ondernemers gemiddeld vaker scheiden? Is een succesvol ondernemer met een ontwricht gezin eigenlijk succesvol?

360 graden succes
Succes is succes als jij en iedereen en alles om je heen er baat bij heeft. Er beter van wordt. Dat is een leidend principes. Dus succes voor jezelf, je gezin / familie, je organisatie en de wereld (om je heen). Daarin horen ook alle stakeholders bij. Klanten, medewerkers, investeerders, maar ook je kinderen en de bevolking van India. Oef. Dat is best wel groot. Maar ook groots?

Dus we gaan op zoek naar een nieuwe definitie van succes. Die baat brengt voor iedereen en alles. Een 360 graden perspectief op succes. Om te beginnen nemen we de definitie van succes van de Amerikaanse dichter Ralph Waldo Emerson (1803-1882).

SUCCES IS…
To laugh often and much; to win the respect of intelligent people and the affection of children; to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; to appreciate beauty, to find the best in others; to leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded.

Mooie definitie die ik op één puntje zou aanvullen. “to find the best in others” is voor mij “to find the best in myself and in others”. Groeien tot mijn volle potentieel. Ten bate van mijzelf en van anderen. Of ten bate van anderen en mijzelf. Zo je wilt 😉

Hoe kijk jij naar succes?

ScaleUp Company