10 meest gemaakte fouten bij werving

De 10 meest gemaakte fouten bij werving van A-spelers volgens Geoff Smart, auteur van ‘Who’:

  1. je hebt teveel haast om iemand aan te nemen. Je plaatst een vacature als je iemand nu nodig hebt. Uit snelheid kies je de meest beschikbare. Niet de meest geschikte. Zoek kandidaten voordat een vacature ontstaat. Vooruitkijken in werving verkleint de kans aanzienlijk dat je een medewerker werft die niet past.
  1. je weet niet welke rol je precies werft. Je spreekt een kandidaat voor marketing. Je hebt een mooie functie-omschrijving. Goede vent, maar past nét niet. Dus wat doe je? Ga je verder op zoek of pas je de functie-omschrijving aan. De laatste optie leidt tot aanzienlijk meer risico op een medewerker die niet optimaal presteert. En je hebt niet precies wat je nodig hebt in die rol.
  1. je werft een generalist en geen specialist. Bij bedrijven vanaf 10 medewerkers zoek je specialisten. Een medewerker die je werft voor een rol waar hij of zij voor opgeleid is. Geen all-rounders.
  1. je gebruikt teveel de computer en niet de telefoon. Tijdgebrek is vaak de reden om te emailen. Toch geeft een persoonlijk telefoontje zoveel informatie. Mijn eerste screening is een telefoontje van maximaal 20 minuten. Dat geeft veel meer informatie dan een uitgebreide email.
  1. de secretaresse handelt als COO. Je laat de werving van medewerkers over aan je secretaresse. Of aan iemand anders. Als ondernemer besluit je over elke medewerker.
  1. je werft een medewerker van een groot bedrijf. Want die zal mijn bedrijf wel op een hoger plan trekken, denk je wellicht. Maar een medewerker die bij een groot bedrijf mislukt, mislukt ook bij jou. En een medewerker die zich senang voelt bij een groot bedrijf, past niet bij jouw bedrijf.
  1. niemand kan zo goed sales doen als jezelf, daarom ga je maar voor een B-speler. Veel ondernemers kunnen verkopen als de beste. Elke kandidaat-verkoper brandt af. Dat is gewoon zo. Dus kan het maar net zo goed een B-speler zijn. Daarmee doe je iedereen tekort. Je organisatie, je kandidaat en je klant. En jezelf niet te vergeten.
  1. gebruik je gevoel en intuïtie. Je bent in de gevaren zone als je bij werving een ‘goed gevoel’ hebt. Onderzoek toont aan dat ons vermogen tot kritisch luisteren onmiddellijk stopt als het goed voelt. Ik heb het wel eens gehad met iemand die ook zeezeilde. We hebben mooie verhalen aan elkaar verteld. Met een biertje erbij. Maar programmeren kon hij niet. Dat had ik toen wel nodig.
  1. je bent te weinig intensief met de kandidaten. Vaak schuif je bij het tweede gesprek het laatste half uurtje even aan. Dan ben je niet intensief genoeg. Meerdere gesprekken zijn nodig. Maar ook lange gesprekken. Minimaal 3 uur. Veel ondernemers besteden meer tijd aan het kopen van een nieuwe auto. Terwijl een mislukte werving echt veel kostbaarder is.
  1. je praat teveel en je luistert te weinig. Klinkt bekend? Je bent ook zo trots op je bedrijf… En je vergeet te luisteren naar de kandidaat.

Als je deze 10 fouten veel gemaakte fouten vermijdt, dan neemt je kans op een succesvolle werving gelijk met sprongen toe. Regelmatig van 25% goede wervingen naar 75% wervingen! Dat scheelt veel tijd, veel ergernis, veel gedoe, veel frustratie én veel geld.

ScaleUp Company